Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Qred Bank AB

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 18 juni 2024

Organisationsnummer: 559008-9800

Om du endast har 1 minut:

 • Qred Bank erbjuder digitala företagslån till småföretag upp till 2 miljoner kronor.
 • Räntan betalas i form av en fast månadsavgift som börjar runt 1.95%. Eftersom räntekostnaden är densamma oavsett utestående belopp kan den effektiva räntan vara betydligt högre.
 • Qreds företagslån särskiljer sig genom att långivaren generellt betalar ut krediter redan inom 6 dagar. Dessutom kan lånet återbetalas i förtid utan kostand.

Qred Bank AB grundades 2015 och är en av de ledande aktörerna inom företagslån i Sverige. Qred finns även i Norge, Finland, Danmark, Belgien och Nederländerna. Företaget fick tillstånd som bankaktiebolag i oktober 2023.

Qred inledde sin verksamhet år 2015 med en primär inriktning på att tillhandahålla finansiella tjänster till svenska småföretag. Idag utgör dock den svenska verksamheten endast 21% av Qreds totala omsättning (enligt siffror från Q3 2023).

Utöver sin närvaro på den svenska marknaden bedriver Qred verksamhet i Finland, Norge, Danmark, Belgien och Nederländerna, samt har nyligen börjat låna ut till tyska småföretag.

Qred erbjuder företagslån (upp till 2 miljoner kronor), factoring och även ett VISA-företagskort.

 • Företagskortet utgör företagets senaste satsning och lanserades år 2021. Om uppkommen skuld på kreditkortet betalas av direkt tillkommer ingen räntekostnad. Väljer företaget istället att betala av skulden löpande ska en individuell ränta betalas. Denna börjar på 1.95% per månad.
 • Utöver dessa tjänster för företag erbjuder Qred även sparkonton för privatpersoner, vilka för närvarande endast är tillgängliga i Tyskland.

Qred omfattas också av den statliga insättningsgarantin vilket innebär att insättningar upp till 1 050 000 kronor på Qreds sparkonton är garanterade. För närvarande är detta mindre relevant information för svenska sparare, eftersom Qred ännu inte har lanserat sparkonton i SEK, men det är troligt att detta kommer ske inom en snar framtid.

Qred Företagslån

Qred Bank erbjuder flexibla företagslån utan komplicerade villkor eller dolda avgifter. Företagslån hos Qred har ingen bindningstid och du kan när som helst betala tillbaka hela lånet, utan extra kostnader. Utöver det är villkoren enkla - det finns ingen startavgift och ingen bindningstid.

Qred erbjuder också en hög nivå av personlig service för dig som kund, med en av branschens snabbaste hanteringstider. Under 2023 var Qred bland de långivare som betalade ut företagslån på kortast tid genom Krea - det tog i genomsnitt endast 6 dagar, men kunde även betalas ut redan inom 5 minuter efter signerat avtal.

Qred tillhandahåller företagslån med en fast månadsavgift. Avgiften baseras på ditt företags kreditvärdighet.

» Se alla möjliga företagslån: Lån till företag

Företagslån: ränta

Qred Bank har visserligen tillstånd som bankaktiebolag och kan därmed erbjuda låga räntor på företagslån. Dock ligger deras räntor inte i linje med andra bankaktiebolag än så länge.

Qred erbjuder dessutom företagslån med en fast månadsavgift. Det innebär att den effektiva räntan ändrar sig vid varje amorteringstillfälle.

 • Till exempel, om företaget har en månadsavgift på 1.5%, kommer ni behöva betala 1 500 SEK för en kredit om 100 000 kronor. Efter hälften av löptiden återstår endast 50 000 kronor i skuld, men avgiften förblir 1 500 SEK, vilket då motsvarar en ränta på 3%.
 • Däremot blir den effektiva räntan endast 1.5% om företaget väljer att återbetala lånet redan efter en månad, vilket kan göras utan extra kostnad.

Vi beräknar den effektiva räntan under antagandet att kunden behåller lånet under hela löptiden.

Enligt vår senaste sammanställning från februari 2024 ligger Qreds effektiva räntespann för företagslån vanligtvis mellan 33-74%. Det är dock värt att notera att flera företag väljer att återbetala lånet i förtid, vilket resulterar i en faktisk ränta som är lägre än det beräknade intervallet.

» Mer om: Ränta på företagslån

Qred Factoring

Qred erbjuder även factoring. Genom att sälja era fakturor till Qred kan ni ha pengarna på kontot inom 24 timmar. Ni väljer själva vilka fakturor ni önskar finansiera. Fakturatjänsten lanserades av Qred under 2019 och är endast tillgänglig för företag i Sverige, vilket gör den till ett något mindre affärsben för Qred.

Qred erbjuder vanliga tjänster inom factoring, såsom hantering av utskick och påminnelser samt hjälp med inkasso vid behov.

Utöver det integreras deras tjänst direkt med din bokföring (kompatibel med affärssystemen: Fortnox, Visma eEconomy, Microsoft Dynamics, Pyramid och Hantverksdata)

Qred företagskort (VISA)

Qred erbjuder även ett företagskort för småföretag, som inkluderar en kostnadsfri kredit i 14 dagar och som också ger 1% cashback. Detta innebär att du får betalt varje gång du använder deras kreditkort. Företagskortet lanserades år 2021 i samarbete med Visa och Enfuce.

Vanliga finansieringsvillkor hos Qred:

Finansieringstyp

Belopp

Löptid

Andra villkor

Företagslån

Upp till 2 miljoner kr

Upp till 36 månader

 • Ingen startavgift
 • Ingen bindningstid

Factoring

Anpassas efter behov och fakturavolym

Ingen fast löptid

 • Endast med regress

Företagskredit

Upp till 2 miljoner kr

Upp till 18 månader

 • Kostnadsfritt i 14 dagar, sedan månadsränta från 1.95%
 • 1% cashback av transaktionsvolymen
 • 200 SEK förseningsavgift

Kreas omdöme av Qred

Vi har haft ett samarbete med Qred Bank AB (tidigare Qred AB) sedan starten av Krea år 2018. I dagsläget har vi inget aktivt samarbete med Qred gällande factoring eller företagskort. Därför har vi endast gjort en uvärdering av deras företagslån.

Omdöme Qred

Företagslån

Effektiv ränta

Högre effektiv ränta

Flexibilitet

Utan bindningstid, men har fast månadsavgift

Snabbhet

I genomsnitt endast 6 dagar

Vi har utvärderat Qreds erbjudande på företagslån enligt 3 kriterier:

 • Lägst effektiv ränta: Qred tillämpar endast en fast månadsavgift vilket gör det enkelt att planera månadskostnaderna. Samtidigt kan denna modell leda till en högre effektiv ränta i slutet av löptiden, vilket resulterar i att vi ger Qred ett något lägre betyg i ränteavseende. Förmodligen kan detta förbättras framåt i och med att företaget har fått tillstånd som bankaktiebolag, vilket leder till lägre upplåningskostnader.
 • Flexibilitet: Qred har ingen startavgift eller bindningstid och var en av de första långivarna i Sverige som började erbjuda företagslån utan kostnad för förtidslösen. Detta är standard nu, men villkoren har ""skapats"" genom att långivare som Qred erbjuder en flexibel lösning.
 • Snabbhet: Qred har bland de snabbaste hanteringstiderna. Under 2023 betalade Qred ut företagslån till våra kunder i genomsnitt efter endast 6 dagar. Flera lån blev utbetalda samma dag, vilket tyder på att Qred är en av de snabbaste företagslångivarna på markanden.

Sammanfattningsvis ger vi Qred 2 av 3 möjliga stjärnor. Företaget utmärker sig framförallt genom sin stora flexibilitet och snabbhet.

Alternativ till Qred företagslån

Qreds erbjudande är mest lämpad för kortfristiga företagslån upp till 2 miljoner kronor. Qred fokuserar på småföretag i de vanligaste industrier i Sverige, såsom bygg och restauranger.

Alternativ:

 • Fedelta företagslån - Erbjuder företagslån med fast avgift. Ett liknande upplägg som Qred och även Fedeltas lösning är mest lämpad för kortfristiga krediter till företag.
 • Froda företagslån - Froda erbjuder företagslån hos Krea och är ett helt digitalt låneföretag med en kreditbedömning som baseras på ditt företags aktuella försäljning. De har därför också en stor del av kunderna inom handel och restaurang.

För att se och jämföra alla lånealternativ kan du ta del av Kreas lista av bästa företagslån.