Krea
Utmärkt 4.6 / 5

Företagslån med betalningsanmärkning | Kan man få det?

2020-05-19

Kan man hitta ett företagslån trots att företaget har en betalningsanmärkning?

Ja! Du kan låna pengar till företaget trots betalningsanmärkningar. Det beror självklart också på företagets unika förutsättningar, men det är absolut möjligt. I denna artikel går vi igenom vad du behöver göra för att förbättra dina chanser att få ett företagslån med betalningsanmärkning.

Vad är en betalningsanmärkning?

Vi börjar med det mest grundläggande: vad är en betalningsanmärkning egentligen? En betalningsanmärkning är en notering att skulder inte betalats i tid.

 • Betalningsanmärkning företag - noteringen är kopplad till en juridisk person, t ex ett aktiebolag.
 • Betalningsanmärkning privat - noteringen är kopplad till en privatperson.

Kreditupplysningsföretag (UC är det mest kända) utfärdar betalningsanmärkningar. Det är dock Kronofogdens beslut som fastställer anmärkningen.

Betalningsanmärkning företag - hur länge finns uppgifterna kvar?

Kronofogden anger att företags betalningsanmärkningar generellt finns kvar i kreditupplysningsföretagens register under max fem år.

För enskilda firmor och handelsbolag ska uppgifter om betalningsanmärkningar gallras senast tre år efter den dag då anmärkningen tillkom.

Då betalningsanmärkningar är relativt vanligt förekommande bland företag och dessa ligger kvar under flera års tid, finns det finansieringsmöjligheter tillgängliga för företag trots om de har betalningsanmärkningar.

Hur vet jag om mitt företag har en betalningsanmärkning?

Om du vill veta om ditt företag har en betalningsanmärkning kan du vända dig till ett kreditupplysningsföretag.

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har en lista av alla kreditupplysningsföretag som kan samla in information från olika register. Det vanligaste kreditupplysningsföretag som kan ha betalningsanmärkningar registrerade är UC AB, CreditSafe i Sverige AB och Dun & Bradstreet Credit AB.

Informationen i din kreditupplysning kan vara en nyttig indikation på ditt företags ekonomiska status. Du kan se ditt företag ur en potentiell långivares synvinkel. Det ger dig möjligheten att hitta saker att rätta till. Kreditupplysningen kan också vara ett sätt att förbereda sig på frågor som kan uppstå när du ansöker om ett företagslån.

Vilka banker lånar ut företagslån trots betalningsanmärkning under 2023?

Enligt vår analys och utvärdering av långivare anser vi att OPR, Qred och Froda varit aktörer som har erbjudit företagslån med betalningsanmärkning i största utsträckning.

 • OPR har under 2022 godkänt 34% av låneansökningar från företag med betalningsanmärkning. OPR erbjuder även en företagskredit som kan vara en bra alternativ för kortsiktigt likviditet.
 • Froda har under 2022 godkänt 24% av låneansökningar från företag med betalningsanmärkning. Froda erbjuder företagslån även till större företag (upp till 15 miljoner kronor). Det är vanligare för större företag att ha en anmärkning och Frodas resultat kan förklaras delvis med att dom fokuserar även på större kunder.
 • Qred Bank har under 2022 godkänt 22% av låneansökningar från företag med betalningsanmärkning.

Vår analys visar även att ~42% av företag med betalningsanmärkning fick ett lån beviljad genom Krea. Det visar på fördelarna med att upphandla företagslån online och konkurrensutsätta flera långivare.

Vilka alternativ till företagslån finns det om mitt företag har betalningsanmärkningar?

Långivarna ser ett lån till ditt företag som en större risk om du har betalningsanmärkningar. Därför önskar långivaren oftast någon form av kompensation.

Kompensationen kan vara i form av högre räntor eller säkerheter. En alternativ till företagslån som kan vara relevant om ditt företag har betalningsanmärkningar är leasing eller factoring.

 • Factoring trots betalningsanmärkningar innebär en högre säkerhet för långivaren. Huvudsakligen på grund av två anledningar:
  • Eftersom fakturamottagaren och deras kreditvärdighet är den största faktor i prissättningen
  • Eftersom finansieringen är kopplat till försäljningen vet långivaren alltid hur bra det går för ditt företag
 • Maskinleasing trots betalningsanmärkningar innebär en högre säkerhet för långivaren. Objektet agerar här som ytterligare säkerhet åt långivaren.

Metod / data som vi har utvärderat

Vi har kollat igenom vår data gällande långivare för att visa vilka banker som har varit det bästa valet för företagslån med betalningsanmärkning under 2022. Vår analys baseras på 6 980 ansökningar om företagsfinansiering hos Krea.

Bland dessa ansökningar hade 1757 företag betalningsanmärkningar och 1078 företag hade 0 anmärkningar. För 4137 ansökningar saknade vi uppgifter om betalningsanmärkningar.

Uppdaterad 2024-04-02