Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Momsredovisning

2023-06-07

Vad är momsredovisning?

På nästan alla varor och tjänster ska moms betalas. Företag måste därför registrera sig hos Skatteverket för att kunna betala och registrera momsen. När företaget blir momsregistrerat hos Skatteverket får de ett momsregistreringsnummer. De blir då också skyldiga att följa momsreglerna.

All moms som företaget har debiterat eller betalat på sina varor och tjänster ska rapporteras och redovisas i en momsredovisning. Det finns alltså två typer av moms som ska redovisas:

  1. Debiterad moms tillkommer till priset när en kund köper en vara eller tjänst från företaget. Företaget debiterar momsen till kunden och får in den vid försäljningen.
  2. Ingående moms däremot är den moms företaget betalar vid eget inköp av varor och tjänster som används i verksamheten.

Lämna momsdeklaration

Företag redovisar momsen till Skatteverket genom en momsdeklaration. Företaget summerar då momsen som har debiterats på dess försäljningar och drar av momsen som betalas på inköp. Resultatet blir den moms som företaget ska betala till Skatteverket.

  • Antingen uppstår en nettoskuld, då debiterad moms överstiger betald moms.
  • Eller en momsåterbetalning, då betald moms överstiger debiterad moms.

Momsredovisning datum

Företaget betalar momsen till Skatteverket vid bestämda datum. Vanligtvis görs momsredovisningen regelbundet, varje kvartal eller månad beroende på momsreglerna. Utifrån företagets storlek på omsättning och redovisningsperiod meddelar Skatteverket hur ofta momsen ska betalas.