Lånemarknaden för företag visar tecken på förbättring - men framtiden är fortfarande osäker | Finansieringsrapporten Del 2, 2024
Skriven av: Carsten Leth
Senaste uppdatering: 12 december 2024
Kreas nya finansieringsrapport visar att lånemarknaden fortsätter att förbättras för företag. Beviljandegraden för kreditvärdiga företag fortsätter att öka, samtidigt som finansieringskostnaderna visar på en, över tid, sjunkande trend. Detta visar att lånemarknaden är på väg åt rätt håll för företag. Men det kommer ta tid innan den är tillbaka där den var innan inflationen steg.
» Ladda ner: Finansieringsrapporten
Sammanfattning av insikter
- Vi ser att beviljandegraden för låneansökningar från kreditvärdiga bolag långsamt ökar. Samtliga kvartal ligger högre under 2024 jämfört med 2023. Men den ligger fortfarande på en lägre nivå än innan inflationen började stiga, vilket kan indikera att återhämtningen på marknaden kommer att ske stegvis och i långsam takt.
- Om vi bryter ner beviljandegraden branschspecifikt ser vi att den ökande beviljandegraden sträcker sig över de flesta segment. Många av branscherna ligger på en högre nivå än om vi tittar ett år tillbaka. Men vi ser fortfarande skillnader i vissa branscher som har en högre beviljandegrad och vissa som har det tuffare att få finansiering godkänd.
- Räntan på låneansökningar från kreditvärdiga bolag har visat på en nedgång sedan början av 2023. Företag erbjuds alltså mer och mer förmånliga villkor. Dock ökade räntan med några punkter det senaste kvartalet. Det är ingen enorm ökning, men det kan vara ett tecken på att det fortfarande finns en viss osäkerhet om när, och hur mycket, räntan kommer att förbättras.
- Trots en nedgång i räntenivåer sedan toppen i början av 2023, påverkas samtliga branscher fortfarande av relativt höga räntor. Ränteläget för nästan alla segment påverkas av om räntan på Kreas plattform generellt går upp eller ned. Vi ser dock även här att vissa branscher har möjlighet till bättre villkor än andra.
- Beviljandegraden för kreditvärdiga bolag följer i princip samma mönster både geografiskt och rikstäckande. Det är endast sydöst-regionerna som brutit mönstret helt det senaste året. Vi ser även att regionerna i nord generellt ligger på en högre beviljandegrad än resterande, samt att de sydligaste regionerna har haft det absolut tuffast det senaste kvartalet.
Beviljandegraden för kreditvärdiga bolag går åt rätt håll
Under det senaste året har energipriserna dock sjunkit – både på el och bränsle. Dieselpriserna fick dessutom en ytterligare nedgång den 1 januari 2024, då regeringen kraftigt reducerade avgiften.
Nu sjunker även inflationen och antalet konkurser har minskat jämfört med början av 2024. Visserligen är de fortfarande höga sett till tidigare år, men i Q3 2024 var det totalt 1918 konkurser, till skillnad från i Q1 2024 då siffran låg på 2801 1. Antalet konkurser kan spela en roll i hur riskbenägna banker och andra långivare är. Utvecklingen i antalet konkurser kan därför ha en betydande påverkan på om beviljandegraden går upp eller ned den kommande tiden.
Riksbankens genomförda och kommande sänkningar av styrräntan kommer förmodligen att ha en positiv påverkan på konsumtionen av varor och tjänster, men det kommer att ta tid innan vi ser den fulla effekten av sänkningarna. Vi upplever fortfarande att långivarna är försiktiga och att beviljandegraden ännu inte har återhämtat sig helt. Vi menar därför att beviljandegraden är på väg uppåt, men att återhämtningen kommer att ske stegvis.
Beviljandegraden har ökat under 2024 jämfört med 2023, men ligger fortfarande betydligt under de nivåer vi såg innan inflationen började stiga 2022.
Vi tror att vi är på väg mot en mer attraktiv kreditmarknad för små och medelstora företag, men de ihängande konkurstalen visar att återhämtningen tar längre tid än tidigare förväntat.
Carsten Leth, CCO, vice VD, Krea
Beviljandegraden ökar för de flesta branscher - men vissa sticker ut
Om vi bryter ner beviljandegraden branschspecifikt ser vi att den ökande beviljandegraden sträcker sig över de flesta segment. Många av branscherna ligger på en högre nivå än om vi tittar ett år tillbaka. Sedan har vi vissa segment som fortfarande har det tuffare att få finansiering godkänd. Exempelvis har skönhets- och frisörbranschen en lägre beviljandegrad. Detta skulle kunna bero på att ekonomin har varit tuff för privatpersoner sedan inflationen steg. Det kan leda till att människor väljer bort eller drar ner på frisör- och skönhetsbehandlingar.
Fortsatt är det även tufft för både e-handeln och handeln överlag. Visserligen har e-handeln en högre beviljandegrad nu än vid början av året och ligger betydligt högre än bottenpunkten vid Q2 2023. Men den är fortfarande betydligt lägre än tidigare och långt ifrån sin högsta nivå. Vi ser att konkurserna fortsätter bland e-handelsbolag. Bara den senaste tiden har större e-handelsbolag har ansökt om konkurs. Detta innebär att banker och andra långivare fortfarande ser detta som en högriskbransch.
Ett segment som sticker ut på ett positivt sätt är hotell- och restaurangbranschen. Det har under Q3 2024 haft en beviljandegrad på över 72 procent, vilket är en ökning jämfört med tidigare i år. Men om vi ser tillbaka på 2023 ser vi samma mönster: branschen har en lägre beviljandegrad under Q1 och Q2, men sedan ökar den till Q3 och Q4. Detta skulle kunna vara säsongsbetonat där turistnäringen till och med gynnas av den svagare kronan. I september i år kunde vi se att konkursrisken inom hotell- och restaurangbranschen har avtagit. Det är första gången sedan december 2023 som risken inom branschen minskar. Men eftersom detta troligen är säsongsbetonat kommer det att ta längre tid för branschen att återhämta sig helt.
Vi ser alltså fortfarande att vissa segment är mer drabbade än andra. Nu sjunker inflationen, styrräntan sänks allt eftersom, och det skulle kunna leda till att privatpersoner ökar sin konsumtion. Det kan vara en faktor som hjälper många segment att återhämta sig.
Räntan går åt rätt håll - men en tillfällig uppgång visar på en fortsatt osäkerhet
När det kommer till räntan på Kreas plattform visar grafen en stabil nedgång ända från början av 2023. Långivare på vår plattform har av flera anledningar kunnat erbjuda företag mer och mer förmånliga villkor.
Dock ser vi att räntan ökade med några punkter det senaste kvartalet. Det är ingen enorm ökning, men det kan även vara ett tecken på att det fortfarande finns en viss osäkerhet på marknaden. Men det går inte att säga om detta är en ökning som kommer fortsätta eller om det vänder igen nästa kvartal. Vi ser att styrräntan är på väg ner, vilket är en av flera faktorer som påverkar räntan på företagsfinansiering och skulle påverka att den går nedåt.
Tillsammans med styrräntan spelar två andra faktorer in på räntenivån: Antalet långivare och olika produkter. Fler långivare på marknaden leder till större konkurrens och då kan det pressa räntan nedåt. En ökad tillgång till fler kreditprodukter, som till exempel inköpsfinansiering eller leasing, kan också leda till bättre villkor. Därför är det viktigt för lånemarknaden för företag att det finns många olika långivare som också erbjuder olika typer av finansieringslösningar.
Dessa två faktorer påverkar lånemarknaden genom att räntan långsamt förbättras över tid i takt med att marknaden utvecklas. I och med att inflationen sjunker och styrräntan går ned, kommer det även kunna leda till färre konkurser. Detta kommer också påverka lånemarknaden för företag över tid. I och med att styrräntan nu har sänkts ett flertal gånger och även väntas sänkas mer, kommer det över tid ha en positiv effekt på räntan för företagsfinansiering.
De senaste och förväntade sänkningarna av styrräntan bidrar till förbättringen av den effektiva räntan på företagsfinansiering. Med ytterligare räntesänkningar i sikte kan vi förvänta oss att villkoren fortsätter att förbättras.
Carsten Leth, CCO, vice VD, Krea