Din fakturamall gratis
Skapa snygga fakturor med en fakturamall - snabbt och enkelt
Vi på Krea vill hjälpa företagare med allt ifrån att hitta rätt företagslån till tidskrävande uppgifter som att skapa fakturor. Det finns många krav kring vad en faktura ska innehålla, ett så kallat uppgiftskrav. Det kan därför vara både förvirrande och svårt för företagare att skapa en egen faktura från grunden.
Av den anledningen har vi tagit fram en gratis fakturamall som är godkänd enligt regelverken. Så att du snabbt och smidigt kan ladda ner och skapa dina egna fakturor.
Saknar du någonting eller vill förstå hur man fyller i fakturamallen, ta kontakt med oss på kundservice@krea.se så hjälper vi dig så gott vi kan! Här nedan har vi också samlat de vanligaste frågorna och informationen till dig som funderar på att använda en gratis fakturamall.
När ska man använda sig utav en fakturamall?
När du endast skapar och skickar en handfull fakturor om året kan det vara bra att ladda ner och använda en gratis fakturamall. Om du däremot har en stor mängd fakturor som du regelbundet skickar kan det vara smidigare att använda sig av ett faktureringsprogram. Ett sådant program underlättar faktureringen genom att dels bokföra fakturor löpande, dels genom att automatiskt sköta din momsdeklaration.
Vilka företag kan använda fakturamallen?
Fakturamallen är skapad så att alltifrån enskilda näringsidkare till aktiebolag ska kunna använda sig utav den. Den kan användas av företag i alla branscher och av alla storlekar: allt ifrån mindre frisörsalonger till större byggföretag kan få nytta av och spara tid med fakturamallen. Det är en fakturamall för företagarna i Sverige.
Eftersom du själv anger vilken typ av produkt eller tjänst som fakturan avser så kan fakturamallen anpassas till just din verksamhet och ditt företags behov.
Att tänka på när du använder mall för faktura
Det är helt lagligt att ladda ner en gratis fakturamall på nätet och använda den. Tänk bara på att den utfärdade fakturan ska sparas på ett beständigt sätt. Med andra ord ska den färdiga fakturan inte kunna ändras i efterhand. Detta kan du göra t ex genom att spara den ifyllda fakturamallen på datorn i PDF-format, eller skriva ut och spara den bland dina andra fakturor. Fakturamallen är annars helt kostnadsfri och kan användas fritt efter dina behov.
Vad ska en fakturamall innehålla
Innehållet i en faktura bestäms av Svenska Bokföringslagen och Mervärdesskattelagen. Dessa är delarna som den bör innehålla:
- Datum för utfärdandet av fakturan
- Löpnummer (fakturanummer)
- Säljarens momsregistreringsnummer (VAT-nummer)
- Köparens momsregistreringsnummer
- Säljarens och köparens namn och adress
- En klar beskrivning av sålda varor eller tjänster
- Fakturaposter (beskattningsunderlag)
- Produkten eller tjänsten
- Omfattningen av produkten eller tjänsten (antal, timmar, eller annan enhet)
- Styckepris utan moms
- Momssats
- Fakturapostens totalbelopp inklusive moms
- Moms som ska betalas
- Fakturans totalbelopp
Vår godkända fakturamall innehåller samtliga dessa delar, så att du inte behöver undra om något saknas.
Instruktioner för fakturamallen
Ladda helt enkelt ner den godkända fakturamallen från vår hemsida. Alla nödvändiga fält är inkluderade i själva mallen, så du behöver bara fylla i informationen. Börja med att fylla i för ditt företag och kundföretaget. Denna delen kan du med fördel behålla som en sparad fakturamall för att använda vid ett senare tillfälle. T ex om du vet att du kommer att fakturera samma kund igen i framtiden.
Fyll sedan i fälten produkten/tjänsten, antal, enhet, á pris, moms i %, moms i SEK, fakturanummer och belopp som fakturan avser. Då denna fakturamall är i Word-format behöver du räkna ut moms, totalbelopp, öresutjämning och totalsumma själv. Nedan följer förklaringar till några av fälten:
Fakturadatum - Det datum då intäkten infaller. Med andra ord så kan intäkten räknas in i ditt företags bokföring så fort fakturan är bokförd och kunden är fakturerad.
Förfallodatum - Det sista betalningsdatumet. Om betalningen för fakturan inte har inkommit i slutet av det här datumet har du rätt att skicka en påminnelse med tillhörande avgifter såsom påminnelseavgift och dröjsmålsränta. Det finns inga regler som anger när ett förfallodatum måste vara, men de flesta företag brukar sätta det mellan 10-30 dagar. Förfallodatumet får inte heller sättas innan produkten eller tjänsten blivit levererad.
Dröjsmålsränta - Den ränta som det köpande företaget ska betala som kompensation för försenad betalning. Den får krävas först 30 dagar efter att fakturan skickats, även om betalningsvillkoren på fakturan kortare än så. Enligt Räntelagen kan dröjsmålsräntan sättas till 8% + Riksbankens referensränta. I fakturamallen är 8% angiven.
Betalningsvillkor - Den tidsperiod som kunden har på sig att betala fakturan. De flesta företag brukar sätta denna mellan 10-30 dagar. I fakturamallen är den satt till 14 dagar. Detta kan du ändra efter dina egna önskemål. Du kan också med fördel komma överens med kunden i förväg om villkoren.
Tilläggsinformation - Här kan du t ex ange information om returrätt och öppet köp.
Moms - Mervärdesskatt enligt någon av skattesatserna 6%, 12% eller 25%. Tänk på att andra regler förekommer vid handel utanför Sveriges gränser. Här kan det vara bra att läsa på om vad som gäller just i ditt fall på t ex Skatteverkets hemsida.
Öresutjämning - Utjämning av fakturamallens slutbelopp. Om örestalet hamnar på 1-49 (t ex 19,45 kr) så ska den avrundas nedåt. Om örestalet hamnar på 50-99 så avrundas den istället uppåt.
Vi hjälper företag
Utöver verktyg och mallar som denna gratis fakturamall så hjälper vi även företagare på andra sätt. Bland annat hjälper vi dig att hitta rätt företagsfinansiering och är stolta över att vara störst på förmedling av företagslån. Med flest långivare kan du maximera dina chanser att få de bästa villkoren för ditt lån.