Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Analys visar fördelarna med att lägga till redovisningsdata i sin låneansökan

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 18 juni 2024

Utan uppdaterad redovisningsdata måste långivare utvärdera företag baserat på föråldrad finansiell information som kan vara mer än ett år gammal. Bristen på insikt om företagets senaste finansiella resultat kommer i många fall att vara ytterligare ett riskelement för långivare då de gör sin kreditbedömning av företagets berättigande till lånefinansiering. Därför leder en låneansökan utan redovisningsuppgifter ofta till konservativa beslut från långivare och i sin tur en högre sannolikhet för att låneansökan avslås.

En analys av 12 000 låneansökningar hos Krea visar att det genomsnittliga företaget som tillhandahöll uppdaterad redovisningsdata innan de lämnade in en ansökan hade 10% större sannolikhet att bli godkänd. Dessutom fick de företag som fick sina ansökningar godkända 12% högre beviljade belopp i snitt.

Godkännandegrad för Företagslån

Artikel Krea

Källa: 12 000 låneansökningar hos Krea

- "Vår data indikerar att företag drar nytta av att vara uppriktig med långivare om deras senaste affärsresultat. Både när det gäller att faktiskt få ett lån, vilket blir allt svårare, och att kunna finansiera hela det begärda lånebeloppet.” säger Carsten Leth, CCO på Krea.

Vikten att hålla bokföringsdata uppdaterade

Vikten av att ha uppdaterad data är särskilt viktig i en ekonomiskt osäker miljö. Under tredje kvartalet av 2022, en tid av hög instabilitet och där många företag inte inkluderade sina senaste finansiella resultat, tyder Kreas data på att de företag som lade till redovisningsdata hade 20 procentenheter större sannolikhet att bli godkända (90% mot 70% godkännandegrad).

I en miljö där många banker och långivare har blivit mer försiktiga visar Kreas data vikten för företagare att hålla bokföringsdata uppdaterade och att dela informationen med långivare om de skulle ansöka om lånefinansiering.

» Mer om: Företagslån