Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Mer om Corona: 4 viktiga uppdateringar för företag

2020-04-16

Corona-krisen har lett till nya utmaningar för Sveriges näringsliv. Under krisens framfart har regeringen därför fortsatt komma med förslag för att hjälpa våra företagare. Vi på Krea följer utvecklingen noggrant och vill bidra till så många som möjligt genom att uppdatera om de förändringar som sker just nu.

Företagare diskuterar under corona krisen.jpg

I tidigare nyhetsbrev har du kunnat läsa om åtgärder som:

  • - Uppskjutna skatte- och hyresbetalningar
  • - Möjlighet till korttidspermittering
  • - Anpassade sjukregler kring karensdag, sjuklön och sjukintyg

Här kan du läsa om ytterligare 4 förändringar som tillkommit.

1. Förslag om statlig lånegaranti

Staten garanterar nu att banker och långivare får tillbaka upp till 70% av lån som ges till dessa företag. Detta ökar långivarnas vilja att låna ut, och därmed dina chanser att få lån. 

Detta initiativ är framför allt till för att hjälpa små och medelstora företag. Ett av kraven för att ta del av dessa lån är att företaget ska ha drabbats av den rådande situationen.

2. Stödlån för små och medelstora företag

En annan åtgärd är de stödlån som nu erbjuds genom Almi Företagspartner. Även dessa är till för små och medelstora företag och har förmånliga villkor för amortering och räntor.

Dessa stödlån erbjuds till företag med upp till 250 anställda och som vanligtvis har en livskraftig verksamhet.

3. Undantag för vilande företag

I vanliga fall kan företag vid arbetslöshet endast läggas vilande en gång på fem år. Dessa villkor kommer att lossas under 2020 vilket innebär ökade möjligheter för företagare att få rätt till arbetslöshetsersättning.

Om man driver ett företag i en drabbad bransch kan detta vara ett sätt för företagare att klara sin privatekonomi. Utan detta undantag skulle man behöva lägga ner eller lämna sitt företag helt för att ha rätt till arbetslöshetsersättning.

4. Exportkredit och garantier

Svensk Exportkredit är en långivare med syfte att främja svenska företag inom export. För att hjälpa företag under krisen har möjligheterna till utlåning utökats kraftigt: från 125 miljarder till hela 200 miljarder. 

Ett annat institut som stöder svenska företag med exporter och expansioner är Exportkreditnämnden (EKN), som försäkrar exportföretag och banker mot risken att inte få betalt. Under krisen så har EKN nu höjt för kreditgarantier för att hjälpa företagen att försäkra sig mot de ökade riskerna.

5. Ansök om nytt företagslån

För många företag har ett lån varit avgörande för att kunna hålla sin verksamhet igång. Vi på Krea har som mål att du som företagare alltid ska kunna få lånet med de bästa villkoren hos oss.

Med flest långivare på vår plattform samt en trygg och säker process är vi övertygade om att du hittar det rätta företagslånet på Krea.

Ansök om företagslån

Adrian Slowley, grundare på Bang Transport AB och kund hos Krea:

"Vi är ett mindre åkeri med körning till restauranger och hotell och har fått en kraftig nedgång av beställningar på grund av omständigheterna nu med pandemin. Via Krea fick vi snabb hjälp och lånet betalades ut inom bara några dagar vilket gjort att vi kunde fortsätta med verksamheten ytterligare några månader nu och ta oss igenom den här situationen."

Krea finns där för dig

Krisen har skapat en osäker framtid bland våra företagare. Därför vill vi på Krea hjälpa dig med finansiering på bästa sätt. Vårt mål är att hjälpa våra kunder att ta sig igenom denna utmanande period genom det rätta företagslånet. Har du några frågor eller funderingar kan du nå oss som vanligt på mail eller telefon.

Uppdaterad 2023-06-07