Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Moms 2024 - är det 25, 12 eller 6%?

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 18 juni 2024

Om du endast har 1 minut:

  • Det finns tre olika skattesatser som gäller vid moms i Sverige: 25%, 12% och 6%.
  • Det vanligast förekommande är 25% moms, med undantag för exempelvis hotell och handel (12% moms).
  • Mer samhällsnyttiga produkter kan ha 6% moms, till exempel böcker eller transport.

Som småföretagare i Sverige kan det ibland vara svårt att hålla koll på allt som en företagare förväntas känna till. Mycket av detta kan ta tid och fokus från det som du som företagare egentligen vill göra - växa och driva ditt företag.

I denna artikel går vi igenom hur mycket moms du ska betala för tjänster i Sverige.

Företagsmoms | vad är det?

I Sverige ska försäljning beskattas enligt Mervärdesskattelagen. Mervärdesskatten, eller momsen, är alltså en sorts skatt och läggs då ovanpå det egentliga försäljningspriset. Kunden eller köparen betalar då försäljningspriset tillsammans med momsen.

Men, hur mycket är momsen?

Momssats

25%

Den huvudsakliga skattesatsen

12%

Räknas som en reducerad skattesats och gäller t.ex. hotelltjänster och livsmedel

6%

Räknas som en reducerad skattesats och gäller t.ex. nyhetstidningar, samt kulturella tjänster och produkter

Vanliga utgifter för företagare och deras respektive momssats:

Produkter/Tjänster

Momssats

Mat och livsmedel

12%

Hotell

12%

El

25%

Frakt (beror på vad du säljer)

6, 12 eller 25%

Flygbiljetter inom Sverige

6%

Resor utomlands

0%

Alkohol

25%

Hyra

0%

Restaurangmat

12%

Parkeringsavgift

25%

Friskvård

6%

Tjänster

25%

Försäkringar

0%

Många tror att alla tjänster är momsbelagda, men det stämmer inte. Banktjänster är momsfria, till exempel ränta på lån, kreditförmedling, eller valutahandel. Notera att det dock är 25% moms på inkassotjänster och factoring (till exempel på provisionen om du säljer fakturor till ett factoringbolag). Du hittar en hel lista av undantag från 25% moms hos skatteverket.

Vilka företag ska betala moms i Sverige?

För att en person ska vara skattskyldig till att betala moms i Sverige så kollar man på följande fyra kriterier:

  • Yrkesmässig verksamhet - Verksamheten ska vara yrkesmässig. Det vill säga, den ska bedrivas med “självständighet, varaktighet och med vinstsyfte”.

    Alternativet till en yrkesmässig verksamhet är en hobbyverksamhet, som är verksamhet som kännetecknas av den uppfyller ägarens personliga intressen och inte i vinstsyfte. Hobbyverksamheter är alltså befriade från moms. Läs mer om hobbyverksamhet hos Skatteverket.
  • Skattepliktiga varor och tjänster - De flesta varor och tjänster är skattepliktiga i Sverige, med vissa undantag inom fastighets- och byggbranschen, utbildning, sjukvård, finansiella tjänster, handel med guld, fartyg, och överlåtelse av företag.

    Är man undantagen skatteplikt innebär det också att man inte har rätt att göra avdrag för mervärdesskatt som man själv betalar, den ingående momsen. Läs mer om undantag från skatteplikt.
  • Omsättning ska finnas - Med andra ord ska det ha skett en försäljning: En vara eller tjänst har levererats i utbyte mot ersättning. Läs mer omsättning i Mervärdesskattelagen.
  • Omsättning i Sverige - Man skiljer på omsättning inom landet och utomlands. För att man ska bli momsskyldig i Sverige så ska varan eller tjänsten ha omsatts inom Sverige. Läs mer om omsättningsland.

Omvänd moms

Omvänd moms är precis som det låter - istället för att säljaren deklarerar och betalar momsen till Skatteverket, så är det istället köparen som gör det. Detta används framförallt i byggbranschen, där det har varit förekommande med momsfusk, eller skattefusk, genom att köparen drar av momsen, som sedan inte betalas av säljaren.

Omvänd moms gäller också vid handel med företag i andra EU-länder. Säljaren lägger då inte på moms på försäljningspriset, utan det är köparen som lägger på utgående moms på ordern i deklarationen. Denna dras sedan av i samma deklaration, vilket i praktiken leder till att köparen inte behöva betala något, utan istället “kvittar” momsen.

Läs mer om omvänd moms eller omvänd skattskyldighet, och vilka andra branscher som omfattas av den.

Vad är momsregistreringsnummer?

Alla momsskyldiga inom EU blir tilldelade ett unikt serienummer, momsregistreringsnumret. Detta är ett led i att förenkla handel med företag i andra EU-länder. Momsregistreringsnumret kallas för VAT-nummer, där VAT står för Value Added Tax, engelska för mervärdesskatt.

Hur kan man ta reda på sitt momsregistreringsnummer?

Eftersom momsregistreringsnumret följer samma format så kan du enkelt ta reda på det unika numret för just ditt företag. Formatet för momsregistreringsnumret är följande:

‘SE’ + personnummer eller organisationsnummer + ‘01’

Om ditt företags organisationsnummer skulle vara 999 999 9999, så skulle ditt momsregistreringsnummer alltså bli: SE999999999901.

Momsregistreringsnumret kallas även för momsnummer i Sverige.

Lämna momsdeklaration

Företag redovisar momsen till Skatteverket genom en momsdeklaration. Företaget summerar då momsen som har debiterats på dess försäljningar och drar av momsen som betalas på inköp. Resultatet blir den moms som företaget ska betala till Skatteverket.

  • Antingen uppstår en nettoskuld, då debiterad moms överstiger betald moms.
  • Eller en momsåterbetalning, då betald moms överstiger debiterad moms.

Momsperiod

Momsperioden innebär vilken period du ska redovisa och betala (eller få tillbaka) moms till Skatteverket. Man kan välja mellan redovisa månadsmoms, kvartalsmoms eller helårsmoms. Reglerna för hur man ska välja momsperiod är baserade på storleken och omsättningen av ditt företag:

  • För företag upp till 1 miljon kronor i omsättning kan man välja antingen månadsmoms, kvartalsmoms eller årsmoms.
  • För företag med till 40 miljoner kronor i omsättning kan man välja månadsmoms eller kvartalsmoms.
  • Företag med över 40 miljoner kronor i omsättning kan endast välja att redovisa moms månadsvis.

Att välja momsperiod är en fråga om preferens: Föredrar du att fördela det administrativa arbetet med moms över hela året, eller samlar du det hellre till varje kvartal eller helår. Fördelen med att räkna ut moms (momsräkna) och redovisa den mer regelbundet är förstås att det blir enklare att hålla koll på verifikationer och transaktioner då det är färska i minnet.

Även om du redovisar momsen till Skatteverket, så väljer du momsperiod hos Bolagsverket.