Krea
Utmärkt 4.7 / 5

ALMI Företagslån | Allt du behöver veta

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 18 juni 2024

Våra viktigaste lärdomar om Almi:s lån:

 • Almi erbjuder huvudsakligen tre olika lån. Vi har pratat med ett stort antal kunder som har tagit dessa lån och delar våra insikter om Almis mikrolån, Almis brygglån och Almis innovationslån.
 • Almis ränta ligger i skrivande stund (oktober 2023) på ungefär 10-12%.
 • Småföretagare upplever processen att ansöka om ett lån som hyfsat enkel. Det finns en del frågor om kundkännedom, och du behöver ha med en affärsplan, men utöver det anser många att processen är smidig.

Almi företagslån är ett statligt initiativ som kompletterar vanliga företagslån. Deras lån är framförallt lämpliga för nystartade företag och innebär förmånliga villkor, såsom begränsat borgensåtagandet. ALMI har inga egna vinstintressen, utan ska stärka företagsklimatet, främja innovation och tillväxt i Sverige.

Det viktigaste som vi har lärt oss om ALMI lån:

 • ALMI erbjuder huvudsakligen 3 olika lån. Vi har pratat med ett stort antal kunder som har dessa ALMI Lån och delar våra insikter om ALMI mikrolån, ALMI brygglån och ALMIs innovationslån
 • ALMIs ränta ligger i skrivande stund (oktober 2023) ungefär på 10-12%.
 • Småföretagare upplever processen att ansöka om ett lån som hyfsat enkel. Det finns en del frågor om kundkännedom och du behöver ha med en affärsplan - utöver det anser många att processen inte är allt för krångligt.

Om du är ett företag med upp till 250 anställda och har en solid affärsplan - då är du berättigad till att ansöka om ett lån hos ALMI.

Här beskriver vi vad ALMI Företagslån är och vad som skiljer det från andra långivare.

Vad är ALMI?

ALMI företagslån stöttar företag, både nystartade och företag som har varit igång i flera år. ALMI gör en individuell helhetsbedömning för varje ansökan och anpassar belopp och villkor efter varje unikt fall. Betalningsanmärkningar eller entreprenörens konkurshistorik behöver alltså inte utgöra hinder för att du ska kunna ansöka om ett företagslån.

Hur skiljer sig ALMI från andra långivare?

ALMI erbjuder två möjliga lösningar för företag:

 • Lån som komplement till banklån: Exempelvis om du har blivit beviljad 50% av ett ansökt lånebelopp hos en annan långivare så kan ALMI stå för resten av 50%.
 • Lån för nystartade företag: ALMI har flera erbjudande för nystartade företag, till exempel ALMI Mikrolån.

Jämfört med andra lånealternativ för nystartade företag baserar ALMI sin kreditbedömning till större utsträckning på företagets affärsplan. ALMI tar också en företagsupplysning via UC, men lägger större vikt på andra delar av din ansökan som till exempel affärsidén, marknadsplanen och budget-kalkyler.

» Mer om: Företagslån för nystartade företag

Fördelar med att ansöka om företagslån hos ALMI

 • Begränsat borgensåtagandet: ALMI kräver oftast mindre personlig borgen jämfört med andra långivare. Vanligtvis ligger det på runt 10% av lånebeloppet.
 • Tillgängligt för nystartade företag: För nystartade företag kan det vara svårare att få ett företagslån hos banken eftersom de ofta vill se en historik i företaget. ALMI tittar dock på andra aspekter av företaget som till exempel affärsidéns framtida potential - även om den inte är förverkligad idag.
 • Gratis rådgivning: ALMI ska främja entreprenörskap och vill se sina utvalda företag lyckas. Därför erbjuder de också rådgivning inom bland annat affärsutveckling av erfarna affärskonsulter.

Nackdelar med att söka om lån hos ALMI Företagslån

Trots att fördelarna med ALMI Företagslån är många och att syftet är gott så har det blivit utsatt för kritik ibland. Framför allt har ALMI blivit kritiserat för relativt höga räntenivåer. Till exempel i denna artikel från Företagarnas chefekonom Daniel Wiberg som säger "För er som vill läsa mer om Almis orimligt höga räntor till småföretagare".

» Mer om: ALMIs höga räntor

Med detta sagt så har ändå ett stort antal företag fått hjälp av ALMI och har lyckats få sina idéer förverkligade. Det kan dock vara värt att känna till följande punkter av ett ALMI Företagslån:

 • Högre räntenivåer: Räntenivåerna ligger något högre än hos traditionella långivare som storbankerna.
 • Krångligare ansökningsprocess: En del företagare tycker att processen och krav på affärsplan är krångligare jämfört med en digital ansökan om företagslån.
 • Långsammare utbetalningstid - Från ansökan till att lånet blir utbetalt kan det ta en till två månader. Detta på grund av av samma anledningar som varför en ansökningsprocess kan vara längre.

Vilka lån erbjuder ALMI?

ALMI har olika företagslån/kategorier som är anpassade för olika behov. Hos Krea har vi hjälpt fler än 20 000 företagare att hitta rätt lån och har stöttat på många kunder med ALMI lån. Här går vi igenom vilka lånetyper ALMI erbjuder.

Vad har ALMI för ränta?

ALMIs ränta ligger i skrivande stund (oktober 2023) ungefär på 10-13%. Det innebär att räntepremien över riksbankens styrränta är mellan 6-9%. Detta kan anses som en hög ränta men är dock ganska vanligt i nuvarande finansieringsklimat.

ALMI Mikrolån

Mikrolånet är minsta lånet och erbjuds endast för belopp upp till 250 000 kronor. Lånet är anpassat för de minsta företag och helt nystartade företag. ALMIs mikrolån uppskattas av kunder vi pratade med eftersom borgensåtagandet är endast 10%. Det innebär att du går endast i borgen för maximalt 25 000 kronor.

ALMI Brygglån

Brygglånet infördes under COVID pandemin. ALMI fick ytterligare garantier från svenska staten om flera miljarder kronor för att kunna stöta fler företag under COVID. Ändamålet med ALMIs brygglån har varit att ge finansiering till företag som haft ett finansieringsbehov med följd av coronapandemin.

ALMI Innovationslån

Innovationslånet finns i två olika storlekar och kraven från ALMI skiljer sig något mellan dem:

 • ALMI Innovationslån (upp till 300 000 kronor): Om ditt företag inte har eget kapital att investera i projektet eller kompletterande banklån kan innovationslånet beviljas endast upp till 300 000 kronor. Lånet är till exempel relevant för något mindre nystartade företag som utvecklar en ny teknologi som inte är så kostsamt.
 • ALMI Innovationslån (kompletterande finansiering): Har du ett ordentligt finansieringsbehov och utvecklar ett innovativt nytt produkt, så rekommenderar vi stora innovationslånet. Du behöver ha själv gjort ägartillskott till företaget eller alternativt ha en kompletterande finansiering från en annan långivare på plats. Innovationslånet kan vara upp till flera miljoner kronor.

En ytterligare fördel med Innovationslånet är att den oftast inte behöver amorteras under de första två åren av löptiden.

Exempel från kunder som har använt ALMI

Vi har jobbat med hundratals småföretag som har säkrat finansiering genom ALMI. När vi kollar i vår databas har 79 företag angett att de har utestående lån även hos ALMI bara under närmaste 12 månader.

Till exempel har vi hjälpt ett medicintekniskt företag att upphandla företagslån på 500 000 kronor. Företaget, med säte i Stockholm växer kraftigt (30% omsättningstillväxt) och har redan uppnåt en omsättning om ungefär 7 miljoner kronor per år. Dock hade företaget en mindre förlust om 1 miljoner kronor.

Medtech-företaget hade två lån från ALMI (data från oktober 2023):

Mikrolån

 • Kapitalskuld: 157 142.86 SEK
 • Räntesats: 10.08%

Tillväxtlån för innovativa företag

 • Kapitalskuld: 1 750 000.00 SEK
 • Räntesats: 9.7%

Tillväxtlån för innovativa företag är just innovationslånet vi skriver om tidigare.

Kunden har använt ALMI för att utveckla en ny innovativ lösning och räntesatser på runt 10% är förmånligt för ett nystartat företag.

Kundens lånebehov varit att göra fler inköp under högsäsong för att mäkta med tillväxttakten. För just denna kund har det varit viktigt att hitta ett företagslån med begränsad borgen.

Vi har upphandlat bland alla 30 banker och andra långivare som Krea samarbetar med och den bästa lösningen varit ett EU-lån med begränsat borgensåtagande. Kunden fick en årsränta på 9% med endast 20% borgen. Långivaren som erbjuder detta genom Krea varit Aros Kapital.

Det visar sig också att EU-lånet har haft en lägre effektiv ränta jämfört med ALMI lånet. Och att företagare kan hitta relevanta lösningar genom företagslån även om man redan har finansierat verksamheten med ett ALMI lån.

Att tänka på inför en ansökan

Nu tänker du kanske på att göra en ansökan om företagslån hos ALMI?

Du kan göra det genom deras hemsida. Inför en ansökan kan det vara värt att ha följande i åtanke:

 • 1 kreditupplysning - De tar 1 kreditupplysning på dig via UC. För företag som har många kreditupplysningar registrerade kan det vara en signal att de har ansökt om många krediter förut. I sin tur kan det leda till att framtida långivare blir mer osäkra på företagets återbetalningsförmåga.
 • Fler uppgifter krävs vid ansökan - Då ALMI Företagslån gör en helhetsbedömning av dig som företagare och din affärsidé kräver de bland annat en affärsplan och budgetkalkyler. Du kan ladda ner ett mall för affärsplan här på Krea för att komma igång.
 • Uppläggningsavgift på 500 kr tillkommer för Mikrolånet.

Givet ovan information har du sammanfattningsvis två val:

 • Ansöka hos ALMI: Du kan kvalificera dig för mikrolån eller innovationslånet, men måste förbereda en affärsplan.
 • Ansöka om företagslån genom Krea: Du kan kvalificera dig för uppstartslån eller EU-lån och därmed få även en lägre ränta jämfört med ALMI.

Vår rekommendation är att göra båda och se vart du kan hitta bäst villkor för ditt företag.