Krea
Utmärkt 4.7 / 5

ALMI Företagslån - Ett komplement till din finansiering

2020-05-19

ALMI Företagslån är ett statligt företag som hjälper små till medelstora företag med finansiering. Eftersom det är statligt så har ALMI inga egna vinstintressen, utan ska stärka företagsklimatet, främja innovation och tillväxt i Sverige.

Detta gör ALMI genom att stötta lovande affärsidéer. Om du är ett företag med upp till 250 anställda och har en solid affärsplan - då är du berättigad till att ansöka om ett lån hos ALMI Företagslån.

Här beskriver vi vad ALMI Företagslån är och vad som skiljer det från andra långivare.

Allmän information

ALMI Företagslån stöttar företag, både nystartade och företag som har varit igång i flera år. ALMI Företagslån gör en individuell helhetsbedömning för varje ansökan och anpassar belopp och villkor efter varje unikt fall.

Betalningsanmärkningar eller entreprenörens konkurshistorik behöver alltså inte utgöra hinder för att du ska kunna ansöka om ett företagslån. Mer allmän information om ett företagslån från ALMI:

 • Lånebelopp - Från 100 tkr till över 1 miljon kronor.
 • Genomsnittligt lånebelopp - Snittbeloppet är på 1,75 miljoner kronor.
 • Räntenivå - Enligt uppgifter ligger den årliga räntenivån på 5-9% - många tycker detta är relativt högt. Enligt ALMI själva så är en av anledningarna att de inte vill konkurrerar med befintliga långivare, och därför sätter räntan högre.
 • Återbetalningstid - Vanlig återbetalningstid 3-5 år.
 • Säkerheter - kan vara t ex företagsinteckning. Däremot kräver de inte personlig borgen, vilket också kompenseras av en högre ränta.
 • Villkor - Villkoren bestäms individuellt utifrån företagets situation.

Hur skiljer sig ALMÅ från andra långivare?

Det som främst skiljer ALMI Företagslån från andra långivare är att de ska agera som ett komplement till ett nuvarande företagslån. Exempelvis om du har blivit beviljad 50% av ett ansökt lånebelopp hos en annan långivare så kan ALMI Företagslån stå för resten av 50%.

ALMI Företagslån tar också en kreditupplysning via UC. Däremot lägger de större vikt på andra delar av din ansökan som t ex affärsidén, marknadsplanen och budget-kalkyler. De räknar med att den förra långivaren redan har gjort en ordentlig kreditcheck som de själva inte behöver göra igen.

Fördelar med att ansöka om lån hos ALMI Företagslån

Ett företagslån från ALMI Företagslån är som ett företagslån på många sätt. Företag från alla branscher är välkomna att ansöka om lånet, och användningen av lånet kan t ex vara en marknadssatsning, en investering i en produktionsutrustning eller förvärv av ett annat företag.

Fördelarna med att ta ett lån på just ALMI Företagslån kan vara många:

 • Bra komplement till ett befintligt lån- Eftersom ALMI Företagslån ska vara ett komplement till ett befintligt lån så kan ett företagslån till ge en extra skjuts i verkställandet av dina planer.
 • Tillgängligt för nystartade företag - För nystartade företag kan det vara svårare att få ett företagslån hos banken eftersom de ofta vill se en historik i företaget för att kunna göra en bedömning av återbetalningsförmågan. ALMI tittar dock på andra aspekter av företaget som t ex affärsidéns framtida potential - även om den inte är förverkligad idag.
 • Gratis rådgivning - ALMI Företagslån ska främja entreprenörskap och vill se sina utvalda företag lyckas. Därför erbjuder de också rådgivning inom bland annat affärsutveckling av erfarna affärskonsulter.
 • En helhetsbedömning av din affärsidé - Om du blir beviljad ett ALMI Företagslån innebär det alltså att deras erfarna rådgivare och affärsutvecklare tror starkt på din affärsidé. I sig kan detta vara en viktig motivation för dig som företagare att kunna utveckla ditt företag.

Nackdelar med att söka om lån hos ALMI Företagslån

Trots att fördelarna med ALMI Företagslån är många och att syftet är gott så har det blivit utsatt för kritik. Framför allt har ALMI Företagslån blivit kritiserat för sina höga räntenivåer.

Med detta sagt så har ändå ett stort antal företag fått hjälp av ALMI och har lyckats få sina idéer förverkligade. Det kan dock vara värt att känna till följande punkter av ett ALMI Företagslån:

 • Högre räntenivåer - Räntenivåerna ligger något högre än hos traditionella långivare som banken. Detta eftersom ALMI Företagslån står för en högre risk då det främst är ett komplement till ett befintligt lån - ju fler lån ett företag har, desto mindre blir återbetalningsförmågan för just sitt lån.
 • Krångligare ansökningsprocess - Eftersom ALMI Företagslån gör just en helhetsbedömning så kan ansökningsprocessen hos ALMI Företagslån vara krångligare än hos andra långivare.
 • Länge ansökningsprocess - Ansökningsprocessen kan vara långsammare än hos andra långivare eftersom de har en mer ingående utvärderingsprocess då de bl a tittar på affärsidén, budgetkalkyler, m m, så kan en ansökan ofta ta upp till flera veckor att behandla.
 • Långsammare utbetalningstid - Från ansökan till att lånet blir utbetalt kan det ta en till två månader. Detta pga av samma anledningar som varför en ansökningsprocess kan vara längre.
 • Krav på tidigare företagslån - Du måste redan ha blivit beviljad lån från banken då ALMI Företagslån endast kan skjuta till med ett kompletterande belopp.

Att tänka på inför en ansökan

Har en bra affärsidé och har redan fått finansiering - och därmed också en indirekt bekräftelse - från en annan långivare? Då kanske du vill satsa på en ännu starkare finansiell bas och även expertrådgivning från ALMI Företagslån. Inför en ansökan kan det vara värt att ha följande i åtanke:

 • 1 kreditupplysning - De tar 1 kreditupplysning på dig via UC. För företag som har många kreditupplysningar registrerade kan det vara en signal att man har ansökt om många krediter förut. I sin tur kan det leda till att framtida långivare blir mer osäkra på företagets återbetalningsförmåga.
 • Fler uppgifter krävs vid ansökan - Då ALMI Företagslån gör en helhetsbedömning av dig som företagare och din affärsidé kräver de bland annat en affärsplan och budgetkalkyler.
 • Uppläggningsavgift på 500 kr

ALMI utger utöver företagslån också andra, nischade lån som ALMI Mikrolån, ALMI Tillväxtlån, ALMI Innovationslån, ALMI Brygglån (mer om detta nedan) och Exportfinansiering. Om ditt företag har behov som inte täcks av ALMIs utbud så kan de också hitta en skräddarsydd lösning för dig.

Drabbad av Corona-krisen? Köp dig tid med ALMI Brygglån

Som en respons på den rådande krisen har ALMI tagit fram ALMI Brygglån, som är ett företagslån för företag som är drabbade av Corona-krisen. Detta lån ska hjälpa dessa företag överbrygga en svår period tills omständigheterna normaliseras igen - därav namnet.

Företaget kan vara nyetablerat eller ha haft några år bakom sig, men det viktigaste är att det var livskraftigt redan före krisperioden och därmed kommer att fortsätta vara det även efter krisen. Om det är ett nytt företag så tittar man också på den framtida potentialen.

Corona-specifik rådgivning ingår

ALMI Brygglån skiljer sig från ALMI Företagslån på några punkter. Först och främst erbjuds förmånliga villkor för amortering där möjlighet till anstånd kan ges för amortering och räntebetalningar.

För det andra så ingår det Corona-specifik rådgivning i brygglånet. Då diskuteras bl a Corona-krisens effekt på företagets kassaflöde, och resultat- och balansräkning, för att kunna ha som underlag för bedömningen av företagets behov av finansiering och ytterligare stöd.

Mer information som är bra att känna till om ALMI Brygglån:

 • Räntenivåer - Rörlig ränta med högst 4,95%.
 • Uppskov för betalningar - Möjlighet att ansöka om uppskov med amortering och räntebetalningar upp till 12 månader.
 • Löptid - Löptiden är 12 månader - efter löptiden är slut återupptas dialog med din ALMI-rådgivare för att bestämma hur ni går vidare.
 • Begränsat låneutrymme för startups - Startup-företag har möjlighet att låna upp till 500 000 kr.
 • Ingen uppläggningsavgift
 • Krav på medfinansiering - Ett krav på ett befintligt lån finns här också. Om det önskade beloppet är på över 3 miljoner kronor så är detta ett hårt krav, dvs ett måste.

Ansök om ALMI Brygglån även med befintliga lån

Även om du redan har befintliga lån hos ALMI så kan du kan ansöka om ALMI Brygglån. ALMIs rådgivare tittar extra noggrant på om affärsidén och affärsmodellen har varit bärkraftig redan innan krisen. För startups så ser de till så att det finns en stor tillväxtpotential med rätt hjälp. Läs mer om ALMI Brygglån på deras hemsida.

Komplettera ditt företagslån med ALMI Företagslån

Vi på Krea är anslutna till flest olika långivare i Sverige. Detta innebär att du maximerar dina chanser att få det erbjudande med bäst ränta. Du skickar en ansökan och fler än 30 långivare tar del av den. Därefter tävlar de om att ge dig de bästa villkoren.

Om du förmodan inte skulle nå upp till ditt önskade lånebelopp kan du alltså alltid ansöka om ett kompletterande lån hos ALMI Företagslån. Men det första steget börjar med en ansökan om företagslån.

Uppdaterad 2023-08-24