Krea
Utmärkt 4.8 / 5
Hero - Redovisning vid företagsfinansiering

Så får du hjälp från din redovisningskonsult vid finansiering

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 25 oktober 2024

Hur din redovisningsbyrå kan hjälpa dig med finansiering

Vi har gått in i annorlunda tider och förändringarna är särskilt märkbara för småföretagare. Vissa företag har fått en skjuts i försäljning då fler spenderar mer tid online, medans andra har fått det betydligt tuffare. En utvärdering i Svenska Dagbladet visade att upp till två tredjedelar av företagare fick avslag vid ansökan om finansiering när corona var som värst. Samtidigt har företag som ansöker om krediter nått historiska nivåer.

Dessutom stänger även bankerna ner kontor - ännu en stark indikation på att kundbeteendet rör sig mot det digitala. Inför dessa förändrade omständigheter är det många småföretagare som söker rådgivning. Delvis för frågor rörande strategi och affärsplan, men även för finansiella frågor för de företag som upplevt en reducering i omsättning och ett stramare kassaflöde.

I såna fall är det ofta sin redovisningskonsult man vänder sig till. Redovisningskonsulten är ofta den person som har djupast inblick i företagets ekonomi och andra frågor rörande kassaflöde och finanser. Samtidigt står många redovisningsbyråer själva inför en utmaning då företagare generellt blir mer digitala. Detta gäller inte minst den rådgivningen som redovisningskonsulter erbjuder.

4 enkla sätt som din redovisningskonsult kan hjälpa dig med finansiering

Det finns fyra olika sätt hur din redovisningskonsulten kan hjälpa dig med ditt företags finansiering och att hitta rätt företagslån:

1. Ansök om rätt lånebelopp

Vissa långivare beviljar endast låneansökan där de kan ge 100% av, eller det fullständiga ansökta beloppet. Företag som söker ett något högre belopp har därmed en minskad chans att få ett utbetalt lån. Genom att ansöka om det rätta beloppet redan från början ökar du därmed din chans att få ett lån.

Din redovisningsbyrå har ofta bra insikt i ditt företags bokföring, och är i god position att ge dig vägledning. Det finns även två enkla sätt att räkna ut hur mycket ditt företag kan låna: Våra analyser av ansökningar och utbetalda lån visar att man kan låna 10% av omsättning eller mellan 1x till 4x av sitt rörelseresultat.

» Mer om: Hur mycket kan du låna till företag?

I praktiken är dock ovan tumregel ofta inte tillräcklig för att hjälpa dig räkna ut ditt önskade lånebelopp. Här kan din redovisningskonsult exempelvis göra en amorteringsplan där det framgår när lånen ska återbetalas. Alternativt kan de i dialogen med rätt finansieringspartner även stämma av vilket upplägg som fungerar för bolaget.

2. Förbered rätt underlag för ansökningen

För lån upp till 2 Mkr i ansökt belopp med mindre risk (t ex UCs riskklass 2-5) är besluten ofta automatiska. Det innebär att det inte spelar någon roll om du har en gedigen affärsplan för mindre belopp - Långivaren kollar ändå mer på företagets föregående årsredovisningar och andra rapporter.

För lånebelopp över 2 Mkr kan en kvalitativ bedömning bli mer relevant. Många långivare använder manuella handpåläggningar för större volymer. Här kan din redovisningskonsult till exempel hjälpa dig att ta fram en affärsplan.

En bra affärsplan innehåller exempelvis information om: Verksamheten, anledningen till lånet, framtidsplaner och analyser av möjliga risker och möjligheter. Det kan också med innehålla beräkningar om hur företags nyckeltal utvecklar sig i olika scenarier.

3. Förbättra kundens UC kreditbetyg

I Sverige använder bankerna oftast data från kreditupplysningsbolag i deras kreditbedömning. Där är det UC, Bisnode och Creditsafe som är de främsta kreditupplysningsbolagen.

Krea har analyserat ett urval av 7000 företagslån och hittade att kreditbetyget och antal kreditansökningar de senaste 12 månaderna är de absolut viktigaste faktorerna för om ett företag får finansiering eller inte.

» Mer om: Hur du kan förbättra företagets kreditbetyg

Det finns dock några sätt att förbättra sitt kreditbetyg. Du kan till exempel samla ihop lån som företaget har utestående; anställa en revisor; eller säkerställa att fakturor betalas i tid, vilket du kan göra genom att upprätta ett fakturasystem.

Ett annat tips som är att söka finansiering genom en förmedlingstjänst som Krea, där du kan nå ut till flera långivare med 1 ansökan. Du behöver då inte ansöka hos varje långivare separat och ditt företag klarar sig med endast 1 kreditupplysning.

4. Vägleda er i val av rätt finansieringspartner

Det finns en del att tänka på när man väljer finansiering, och det kan löna sig att ta råd från en opartisk rådgivare.

Till exempel har olika långivare olika sätt att presentera lånekostnader på. Det är därför viktigt att du jämför olika låneförslag genom en standardiserad ränta, eller en jämförbar ränta. Din redovisningskonsult kan då hjälpa dig hitta svar på följande frågor:

  1. Under hur lång tid behöver jag finansiering?
  2. Hur stor vikt lägger jag på att få de allra bästa villkoren? Eller är det viktigare med mindre säkerheter som kan ger flexibilitet i framtiden
  3. Vilka låneprodukt är mest relevant? Till exempel har alla olika produkter som företagslån, fakturaköp, objektfinansiering olika för och nackdelar.

För redovisningskonsulter som vill hjälpa deras kunder att hitta finansiering kan Krea ha en lösning. Din redovisningskonsult kan enkelt lägga upp en ansökan för dig, och komplettera den genom att lägga till relevant underlag om ditt företag.

Prata därför med din redovisningskonsult nästa gång du funderar på att ta ett företagslån. Förmodligen får du bra tips som leder till förbättrade villkor och lägre ränta för dig.