Byggnadskreditiv för företag – definition och krav
Vad är ett byggnadskreditiv?
Om ett företag ska bygga nytt, göra en större ombyggnation eller ett tillbygge på en fastighet, kan de ansöka om ett byggnadskreditiv. Ett byggnadskreditiv är en typ av företagsfinansiering, en kredit, som företag kan få beviljat hos en långivare för att finansiera fastighetsprojekt. Det är en flexibel kredit där företaget kan ta ut kapital efter behov och betalar endast ränta på det beloppet som nyttjas.
Byggnadskreditiv passar särskilt bra vid byggnation på obebyggd mark, där syftet är att uppföra en helt ny byggnad. Det kan även användas för större ombyggnationer av befintliga fastigheter. Vid mindre renoveringar eller investeringar i fastigheten är däremot ett traditionellt fastighetslån eller företagslån ofta ett bättre alternativ.
» Mer om: Lånealternativ inom fastighetsfinansiering
Nedan går vi igenom de vanligaste kraven som långivare ställer vid ansökan om byggnadskreditiv.

Vanliga krav vid ansökan om byggnadskreditiv
1
Fastighetsbeteckning - Den fastighetsbeteckning som byggnadskreditivet ska avse måste anges i ansökan.
2
Köpeskilling fastigheten - Ange det belopp som fastigheten förvärvades för, samt hur mycket du själv bidrog med i köpet.
3
Övrig finansiering - Om företaget redan har tagit upp lån vid förvärvet av fastigheten, ange vilken aktör som beviljat lånet samt det totala lånebeloppet.
4
Bygglovshandlingar/detaljplan - Ett giltigt bygglov krävs för att kunna genomföra byggprojektet på fastigheten. Detta måste kunna styrkas i ansökan.
5
Projektkalkyl/budget - Företaget ska kunna redogöra för de beräknade kostnaderna och utgifterna kopplade till byggprojektet. Långivaren kan använda denna information för att bedöma om utbetalningar kan ske under projektets gång.
6
Entreprenad - Företaget måste kunna redogöra för hur byggnationen ska genomföras, antingen genom egen entreprenad och personal eller genom att använda underentreprenörer och leverantörer. Det är fördelaktigt att bifoga ett signerat avtal som styrker detta.
7
Önskad belåning och egen insats - Ange det belopp företaget önskar låna samt hur mycket företaget själv bidrar med i form av egen insats.
8
Ägar-/organisationskarta - Eftersom koncernstrukturer ofta kan vara komplexa och involvera flera bolag i projekten, är det viktigt att uppvisa en tydlig ägar- och organisationskarta.
9
Förhandsvärdering - n värdering av fastigheten som används för att uppskatta dess framtida värde. De flesta långivare kräver denna för att kunna fatta beslut om finansiering. Krea kan hjälpa till genom att erbjuda en enkel förhandsvärdering via vår samarbetspartner.
Företagets ansökan kan med fördel även innehålla följande punkter:
- Kommande refinansiering/exit - Med tanke på de korta byggnationstiderna, hur planeras slutfinansieringen att lösas när byggnadskreditivet löper ut? Har företaget en strategi för refinansiering eller exit? Om byggnadskreditivet gäller hyresbostäder, finns ett LOI (Letter of Intent) eller annat avtal med hyresgäster på plats när projektet är färdigställt?
- Erfarenhet och projektstatistik - Resume/CV från projektägande bolags huvudmän. Redovisa tidigare erfarenheter och projekt.
När ansökan har skickats in och behandlas av långivare, görs en kreditupplysning. Genom denna får långivaren en översikt över företagets ekonomi och kan bedöma projektets återbetalningsförmåga. När du ansöker via Krea görs endast en kreditupplysning som delas med alla långivare.
Våra rådgivare
Våra vanligaste frågor om byggnadskreditiv
Hur mycket kan företag få i byggnadskreditiv?
Vad är räntan på byggnadskreditiv?
Vilka kostnader och avgifter tillkommer vid byggnadskreditiv?
Vi har hjälpt över 20 000 företagare
Fastighetslån i tre steg
Berätta om ditt företag och era finansieringsbehov
Skapa en ansökan själv eller boka tid med en av våra rådgivare kostnadsfritt.
Vi optimerar din ansökan
Vi säkerställer att ditt företag presenteras på bästa möjliga sätt. Endast 1 kreditupplysning tas.
Vi hjälper dig att välja det bästa förslaget
Teckna avtalet och få pengarna utbetalda. Vanligtvis inom 2-10 dagar.
Få bättre villkor på ditt nästa fastighetsprojekt
Konkurrensutsätt flera banker och andra långivare
Urval av banker och andra långivare vi samarbetar med. Se alla+



Vi konkurrensutsätter flest banker och långivare på marknaden.
Fastighetslån med villkorsgaranti
Du får alltid lika bra eller bättre villkor hos Krea som hos långivaren.