Krea

Sv
 • Sv
 • En

Likviditetsbudget Mall

2020-04-29

Håll koll på kassan med en gratis mall för likviditetsbudget

Oavsett hur resultaten ser ut så är kassaflödet företagets livslina. I själva verket sker de flesta konkurser på grund av att kassan tagit slut, inte för att man har uppnått dåliga resultat - fastän resultat och kassaflöde ofta går hand i hand. Därför är det av extra vikt att hålla koll så att pengarna alltid räcker till. Vi har av den anledningen tagit fram en gratis mall för likviditetsbudget för att underlätta för dig som företagare att ha koll på ditt kassaflöde.

Likviditetsbudget mall - ladda ned

Vad är en likviditetsbudget?

En likviditetsbudget hjälper dig att hålla koll på pengarna (likviderna) som flödar in och ut genom företaget. Detta kallas också för ditt företags kassaflöde, som är summan av inbetalningar minus utbetalningar. Genom att noggrant följa företagets likviditet kan du se till så att det alltid finns pengar kvar att betala utgifter med.

Kassaflöde (likviditet) = inbetalningar - utbetalningar

Till skillnad från en resultatbudget som visar företagets resultat på lång sikt, så visar likviditetsbudgeten ditt kassaflöde på kort sikt. Intäkterna kan vara i form av likvida medel som fortfarande kan vara hos kunden tex när du har sålt på kredit.

Detsamma gäller för kostnader: dessa kan ha uppstått i ditt företag då du tex har blivit fakturerad. Detta är dock ingenting som påverkar ditt kassaflöde förrän den dagen du faktiskt betalar fakturan. I kostnader räknas också avskrivning in, vilket inte heller påverkar ditt kassaflöde förutom den dagen då du betalade för inventariet eller maskinen. Resultatet blir då intäkter minus kostnader.

Resultat = intäkter - kostnader

Likviditetsbudgeten är alltså minst lika viktig som resultatbudgeten, även om man oftare läser om ett företags resultat. Däremot så kommer likviditetsbudgeten ofta på tal inom ett företag mellan beslutsfattarna.

När kan det vara bra att använda en mall för likviditetsbudget?

En mall för likviditetsbudget kan man använda om företagets kassaflöde består av ett begränsat antal in- och utbetalningar. Förslagsvis pass en mall för likviditetsbudget för små- till mellanstora företag. För större företag med hundratals eller tusentals transaktioner varje månad föreslår vi att man sätter upp egna bokföringssystem.

Om du trots allt kommer från ett större företag kan du ändå med fördel använda vår gratis mall för likviditetsbudget för att snabbt få en överslagsräkning på något särskilt projekt eller område av företaget.

Hur använder man mallen för likviditetsbudget?

Mallen för likviditetsbudgeten är helt gratis och fri att användas när som helst. Börja med att fylla i cellen med hur mycket likvider som ditt företag har just nu. Exempelvis cell G4 om du börjar fylla i mallen för maj månad.

Fyll sedan raderna för inbetalningar. Om det är någon post som inte gäller för ditt företag så kan du ta bort raden eller lämna den tom. Om det saknas någon post kan du bara lägga till en. Gör detta för alla månader. Rad 21 kommer att summera månadernas inbetalningar.

Fyll slutligen i raderna för utbetalningar på samma sätt. Rad 42 kommer att summera alla månaders utbetalningar. På rad 44 kommer då summan av kassaflödet att beräknas för varje månad. I början av varje månad kommer kassaflödet vid månadens ingång att visas i rad 4. Nu har du slutfört din likviditetsbudget via mallen!

Budgetmall eller likviditetsmall?

Mallen för likviditetsbudget kallas ibland också för budgetmall. En budgetmall används för just samma anledning: att hålla kolls på inbetalningar och utbetalningar. En budgetmall kan också anpassas i omfång för att t ex övervaka budgeten för ett enstaka projekt, istället för hela företaget. Exempelvis kan det vara en bra idé att använda mallen för budget för att räkna på ett byggprojekt, eller en utbyggnadsinvestering för ett varulager eller restaurang.

Med andra ord kan du använda både likviditetsmall eller budgetmall. I praktiken innebär de en och samma sak.

5 tips för att förbättra din likviditet

Här har vi på Krea samlat några tips för företag som ofta upplever att de har det svårt att få ihop kassaflödet. Tipsen är allmänna och det är inte säkert att alla tipsen är relevanta för dig. Gå igenom punkterna samtidigt som du kollar på din ifyllda mall för likviditetsbudget - om inte annat så för att få idéer till hur du kan förbättra din likviditet.

 • Betalningsvillkor - Om det är möjligt att minska på betalningsvillkoren på dina kundfakturor så att du kan få pengarna fortare? På samma sätt kan du försöka att få upp betalningsfristen för leverantörsfakturor så att du kan köpa lite extra andrum i likviditetsbudgeten.

 • Minska varulagret - Ha så lite varulager som möjligt utan att det påverkar försäljningen eller kundupplevelsen negativt. Här kommer noggranna säljprognoser och inventering in i bilden. Att vara “agil” i sitt varulager och inte binda upp för mycket av sin kapital är ett av de största utmaningarna för exempelvis många e-handlare.

  Som ett B2B-företag kan man istället försöka dela upp försäljningstillfällen över året så att man får en jämnare likviditet. Men vet man att man har många tillfällen på året då man har fler utbetalningar kan man försöka matcha dessa med försäljningen också.

 • Utforska betalningssätt - Trots att fakturabetalning är det vanliga, så kan man alltid erbjuda sina kunder att betala via kontanter, kort eller direkt banköverföring. Många företag ger extra incitament för kunderna att göra detta, t ex att de slipper fakturaavgiften.

  Om ditt företag är baserad på en prenumerationer kan du också hjälpa dina kunder att sätta upp automatiska autogirobetalningar.
 • Utöka bufferten - Precis som många föreslår att man gör för sin privatekonomi, så kan man spara ihop en kassabuffert så att man har råd att betala för oförutsedda utgifter. När du fyller i mallen för likviditetsbudgeten kan du exempelvis lägga in en extra rad för buffert under utbetalningar. På detta sättet kan du alltid veta att det åtminstone ett visst utrymme för oförutsedda utgifter.

 • Sök finansiering - Om du mot förmodan märker att du har svårt att få ihop likviditetsbudgeten med mallen så kan du vända dig till en extern långivare. Detta kan vara en bank, en låneförmedlare som Krea, eller ett annat institut. Det finns även flera olika sätt att finansiera sin verksamhet, exempelvis genom företagslån eller factoring.

Vi hjälper dig att förbättra din likviditet

Utöver verktyg som denna mall för likviditetsbudget så hjälper vi på Krea direkt företag att förbättra sin likviditet. Detta genom att vara störst på förmedling av företagslån med flesta anslutna långivare. Genom en ansökan på Krea kan du alltså maximera dina chanser att få de bästa villkoren för ditt lån. Läs mer om att få företagslån hos Krea:

Uppdaterad 2023-01-12