Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Finansieringslösningar för maskiner 2024 | Läs vår guide

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 7 juni 2024

Långivare med bäst erbjudanden för maskinlån och leasing 2024:

 • Vi har kollat igenom vår data med mer än 20 000 förslag på leasing och företagslån för att se vilka banker som erbjöd bäst lösningar för att finansiera maskiner under 2023.
 • Enligt vår utvärdering erbjöd Aros Kapital, Marginalen Bank och Grenke Leasing bäst maskinlån och maskinleasing.
 • Aros och Marginalen erbjuder genrellt lägst ränta på maskinlån, medan Grenke erbjuder lägst ränta på leasing. Priset är inte den enda faktor i vår utvärdering och vi har även tagit hänsyn till hur smidig processen är, påverkan på nyckeltal och godkännandegraden.

När det kommer till maskinfinansiering kämpar småföretag ofta med att finansiera nya maskiner med kontanter, exempelvis kan en liten grävare kosta dig 500 000 kronor eller mer.

Det är därför vanligt att företag tittar på olika finansieringsmöjligheter för sina köp. Det finns två dominerande alternativ på marknaden:

Maskinlån

 • Du lånar pengar från en bank för att köpa maskinen
 • Högre månadsbetalningar då du behöver betala tillbaka hela beloppet på normalt 5 år

Leasing

 • Du hyr maskinen av banken, som står som den officiella ägaren
 • Lägre månatliga betalningar, men du måste köpa maskinen från banken när leasingavtalet löper ut. Kostnaden benämns som restvärde och är vanligtvis från 20-50 % av köpeskillingen.

» Mer om: Ansök om maskinfinansiering

Vilket alternativ som är bäst för ditt företag är svårt att säga. Men vi delar i denna artikel med oss av våra insikter gällande de villkor som företag som ansökt om maskinlån och leasing på vår plattform fått.

De bästa alternativen för att finansiera maskiner

Baserat på vår analys fann vi att Marginalen Bank erbjöd den bästa lösningen för företag som ville finansiera maskiner. Tätt följt av Aros Kapital och Grenke Leasing.

 • Marginalen Bank erbjuder både maskinlån och finansiell leasing. Deras erbjudande under 2023 stack ut eftersom de inte bara var bland de billigaste alternativen, utan också erbjöd ett högt finansierat belopp i procent av maskinens inköpspris.
 • Aros Kapital erbjuder främst lån till småföretag som kan användas för att köpa maskiner. Men utöver det erbjuder de även Leasing för större belopp. Deras erbjudande under 2023 stack ut på grund av priset och att de har en bra digital process med höga utbetalningsförhållanden.
 • Grenke Leasing erbjuder både finansiell och operationell leasing för mindre företag. Deras erbjudande stack under 2023 ut på grund av möjligheten att välja hyra istället för leasing, vilket är bättre för ett företags balansräkning. Utöver det var de också bland de billigaste alternativen för att finansiera maskiner.

Kriterier för att utvärdera leverantörer med finansiering av utrustning

Under 2023 hjälpte vi cirka 1500 kunder som letade efter maskinfinansiering. De punkter som var viktiga för dem liknar de som är viktiga för en normal företagslånekund. Eftersom vi också producerar en årlig guide över de bästa företagslånen, försöker vi använda liknande kriterier men korrigera listan för att vara mer relevant för maskinfinansiering.

Kriterierna vi tog bort var flexibilitet, eftersom det för maskiner är ganska osannolikt att betala tillbaka ett lån efter bara 3-6 månader. För det mesta vill företag fortsätta gräva. Vi tar även bort garantikrav då det är vanligare att få leasingerbjudanden utan att det behövs någon borgensman.

Kriterier vi använde i vår analys:

 • Kostnad – helt enkelt vilken lösning som har lägst ränta.
 • Finansierat belopp - vilken lösning gör att du kan finansiera så mycket som möjligt av köpeskillingen.
 • Utbetalningskvot - i vilken utsträckning uppfyller långivare de erbjudanden de lägger i vår portal kontra hur många kunder avvisade i efterhand
 • Påverkan på nyckeltal – i vilken utsträckning hjälper finansieringslösningen dig att spara balansräkningen till andra investeringar
 • Godkännandegrad - de långivare som godkänner flest berättigade ansökningar

Provstorlek - vilka långivare och erbjudanden har vi utvärderat

För vår analys har vi tittat på alla låne- och leasingansökningar på Krea under 2023 där kunder ansökt om leasing eller ett lån och givit maskinfinansiering som syfte. Dessa var ~1500 ansökningar 2023.

Endast långivare som samarbetar med Krea och som ingår i vårt nätverk var med i analysen.

Kostnad - de billigaste alternativen för maskinfinansiering

Låt oss först titta på vad vi menar med det billigaste alternativet. För ett vanligt företagslån är månadskostnaden och räntan lättare att jämföra. Men när du jämför leasing och maskinlån måste du ta hänsyn till att leasing har ett restvärde - och ibland kräver en första handpenning.

När vi jämför kostnader tittar vi därför på den effektiva årsräntan. Även för leasingkontrakt kan en effektiv ränta alltid beräknas – även om säljaren kanske försöker säga något annat.

Vilka var de billigaste alternativen för maskinfinansiering?

Under 2023 erbjöd Aros Kapital, Marginalen Bank och Grenke Leasing maskinfinansiering med lägsta genomsnittliga effektiva ränta. Grenke Leasing erbjuder endast en leasinglösning för företag, medan Marginalen och Aros erbjuder både maskinlån och leasing genom Krea.

Finansierat belopp - optionen som finansierar den största andelen av köpeskillingen

När det kommer till maskinlån är det relativt enkelt att se hur stor del av köpeskillingen du kan finansiera med ett lån. Det är helt enkelt det erbjudna lånebeloppet. För Leasing fungerar det annorlunda. Men ändå hyfsat lätt att räkna ut.

Du kan ta köpeskillingen och dra av eventuell handpenning och restvärde för att komma fram till det finansierade beloppet. (För att få det helt exakta värdet skulle du också behöva dra av delar av restvärdet från slutet av perioden till idag - men vi hoppar över det steget för enkelhets skull).

Ser du till det finansierade beloppet är det därför att räkna med att ett maskinlån generellt sett har ett högre finansierat belopp jämfört med leasing.

För 2023 såg vi att DBT, SBL Finans och Marginalen Bank var de långivare som i genomsnitt gav högst finansierat belopp. Marginalen Bank hade till och med ett relativt högt finansierat belopp på sina leasingerbjudanden på ~85% av köpeskillingen.

Utbetalningsgrad - vilka långivare får affärer att hända

När det kommer till inköp av en maskin vill du förmodligen ha en smidig process och skulle inte gilla om en långivare tar tillbaka sitt erbjudande i processen. Det är därför viktigt att banker och andra långivare håller vad de lovar dig. Ett sätt vi på Krea kan utvärdera detta är att titta på hur många kunder som fått sina maskiner jämfört med hur många som var i processen hos en viss långivare.

Vi kallar detta utbetalningsgraden. Där jämför vi antalet levererade maskiner med hur många kunder långivaren var i kontakt med.

Finansieringsalternativen med den högsta utbetalningsgraden 2023 erbjöds av Qred, Marginalen Bank och Aros. Det är inte särskilt förvånande att lån även i detta kriterium hade en högre utbetalningsgrad jämfört med leasing och därmed en högre säkerhet för att köpet skulle gå igenom. Detta gäller särskilt vid digitala långivare som är vana att driva en digital process. I en leasingtransaktion behöver banken inte bara utvärdera verksamheten utan även objektet som köps.

Inverkan på finansiella nyckeltal

Detta kriterium var mer subjektivt jämfört med andra kvantitativa mätvärden från aktivitet i vår portal. I grund och botten ser den på hur den lösning som erbjuds av långivaren påverkar företagets balansräkning.

För maskinlån är det relativt enkelt. Eftersom ditt företag är ägare till maskinen kommer den att finnas i balansräkningen. Det är ingen fördel att "spara" kreditgräns för framtida köp om du väljer ett maskinlån.

För leasing finns i allmänhet två alternativ, antingen operationell eller finansiell leasing. Båda har sina fördelar och nackdelar. Men vad gäller påverkan på balansräkningen är operationell leasing (även kallad ”hyra”) mer fördelaktigt då svenska företag som följer K3-kraven ändå kan undvika att ta upp maskinen på sin balansräkning.

Bland de långivare Krea samarbetar med är det bara Grenke Leasing som har erbjudit operationell leasing under 2023.

Godkännandegrad - de långivare som godkänner de flesta företag

I allmänhet när vi tittar på godkännandegraden kommer en enskild långivare alltid att ha en lägre godkännandegrad jämfört med en finansieringsmarknad, som Krea. Detta som ett resultat av att långivare tenderar att vara ganska nischade och fokusera på vissa branscher eller riskklasser.

Det är dock också en väldigt stor spridning när vi tittar på hur många erbjudanden en långivare ger jämfört med hur många ansökningar de fått.

Så vilken långivare godkände de flesta förfrågningar från kunder som var ute efter att finansiera en maskin?

Under 2023 var långivarna med högst godkännandegrader Nordic Finance, Ikano Bank och Froda. Nordic Finance hade en särskilt hög godkännandegrad på 74 % av de berättigade ansökningarna, vilket betyder att de verkligen letade efter lösningar för ett mycket brett spektrum av företag.