Krea
Utmärkt 4.6 / 5

Ikano Bank AB

2023-04-12

Organisationsnummer: 516406-0922

Ikano Bank är ett svenskt bankaktiebolag som erbjuder finansiella tjänster för privatpersoner och företag. Företaget startades 1995 i Sverige med idén att erbjuda enkla och prisvärda tjänster. Företaget ägs till 51% av Ikanogruppen och 49% av Ingka Group, bägge företag är en del av IKEA koncernen. Ikano Bank är aktivt i totalt 8 länder, men den största delen av omsättningen kommer fortfarande från Sverige, följt av Danmark och Tyskland.

Ikano Bank för privatpersoner: Ikanos huvudsakliga verksamhet består av privatlån och bolån till privatpersoner. Utöver detta erbjuder banken även olika försäkringar kopplade till själva utlåningen.

Ikano Bank för företag: Ikano är ledande inom factoring och leasing för företag. Enligt bankens senaste årsredovisning består 25-30% av hela bankens utlåning av Leasingaffärer. Ikano Bank erbjuder även säljfinansiering (för handlare) och företagskonto.

Ikano Bank står under tillsyn av Finansinspektionen och har tillstånd att bedriva finansiell verksamhet. Ikano omfattas även av den statliga insättningsgarantin vilket innebär att insättningar på företagskontot är garanterade.

Ikano Leasing

Leasing är det huvudsakliga området av Ikanos affärsområde med företagskunder. Huvudsakligen erbjuds leasing för inköp av kontors- och produktionsutrustning samt olika fordon (maskiner och bilar).

Vanliga villkor för Ikanos leasing:

 • Belopp: Från 250 000 kronor
 • Återbetalningstid: Upp till 84 månader
 • Typ av objekt: Framförallt kontors- och produktionsutrustning (till exempel telefoni och IT system eller arbetsmaskiner)

I många fall, och för flera objekt, finns restvärdesgarantier när leasingavtalet löper ut. Verksamheten är fokuserad på ett fåtal objekt och är mer inriktad mot tjänste- och industriföretag.

» Se alla finansieringsmöjligheter: Leasa maskiner

Leasing: Ränta

Ikano har tillstånd som bankaktiebolag och därmed kan de erbjuda privat- och sparkonto till privatpersoner och företag. Inlåningsverksamheten består idag av kunder i Sverige, Danmark, Tyskland och Storbritannien, vilket innebär att Ikano har en låg kostnad att ta in kapital i flera valutor.

Likt andra banker och kreditmarknadsbolag ligger Ikanos ränta på ungefär 6-8% över aktuell referensränta. Just nu innebär det att Ikanos leasingerbjudanden normalt har en årsränta på 10-12%.

Ikano Factoring

Ikano Bank erbjuder factoring på två sätt, antingen genom att de köper dina fakturor eller fakturabelåning. Du får betalt direkt och frigör därmed kapital som åter kan nyttjas i verksamheten. Deras upplägg är skräddarsydda och de eftersträvar alltid full transparens och korta beslutsvägar som för dig blir ett bra factoringupplägg.

Vanliga villkor:

 • Belopp: Från ~500 000 kronor i omsättning per månad
 • Regress: Erbjuder fakturaköp utan regress, vilket innebär att Ikano tar över risken i fall kunden inte betalar
 • Kostnader består av en ränta baserat på finansierat belopp plus en avgift per 30 dagar för fakturabelåning. Fakturaköp består av endast en fakturaavgift plus tillkommande kostnader för hantering av reskontran.
 • Fakturaavgift om 10-15 kronor per faktura, kostnader för påminellser och inkasso tillkommer

Ikano är en av få aktörer som även erbjuder exportfactoring, vilket innebär att de kan köpa fakturor av kunder utomlands. I praktiken kan endast fakturor till fakturamottagare köpas som är försäkringsbara. Detta eftersom Ikano i sin tur köper en kreditförsäkring. Det innebär generellt att endast fakturor till större fakturamottagare kan säljas.

» Se alla finansieringsmöjligheter: Sälja fakturor

Factoring: Pris

Prissättningen för factoring är även beroende av hur höga inlåningskostnader banken har. Dock brukar bankerna ta höjd för kostnader i administration av fakturorna, genom att till exempel få betalt för fakturahantering, påminnelser och liknande. Ikano är inget undantag här.

Fakturaavgiften från Ikano ligger just nu runt 1-1.3% per 30 dagar. Priset för fakturabelåning ligger därmed på en ungefärlig årsränta om 12-18% om man räknar in kostnaden för fakturahantering. För fakturaköp erbjuder Ikano även lösningar för kunder och fakturamottagare med något sämre kreditbetyg där årsräntan kan vara runt 20-30%.

Det tillkommer kostnader för påminnelser (vanligtvis 15 kronor) och inkassohantering (vanligtvis 95 kronor). Kostnader för Inkassohantering utomlands kan vara betydligt högre och ligger mellan 5-30% av fakturans värde.

Kreas omdöme av Ikano Bank

Sammanfattningsvis ger vi Ikano 2 av 3 möjliga stjärnor. Där företaget huvudsakligen särskiljer sig genom ett starkt värdeerbjudande inom leasing och en schysst lösning för factoring som företagare kan lita på.

Vi har haft ett samarbete med Ikano Bank sedan 2021 när Krea började erbjuda upphandling av factoring. Sedan 2023 har vi även möjlighet att förmedla leasingaffärer till Ikano.

Vi har utvärderat Ikano Banks nuvarande erbjudande för företag enligt 3 kriterier:

 • Lägst effektiv ränta: Ikano erbjuder konkurrenskraftiga och schyssta villkor, framförallt för leasing. Ikano erbjuder generellt factoring utan regress och är ett av få factoringbolag med en betydande verksamhet utomlands. Dessutom är Ikanos ränta för leasing oftast lägst, framförallt inom sitt område för Leasingaffärer inom kontors- och produktionsutrustning.
 • Flexibilitet: Ikano erbjuder inte särskilt flexibla finansieringsprodukter, eftersom företaget inte har någon lösning för företagslån än. Däremot är strukturen på deras factoringlösning flexibel och har inga fasta kontraktstider. De jobbar inte heller med limitavgift, vilket kan låsa in kunder i fasta volymestimat och därmed bli dyrt om målet inte nås.
 • Snabbhet: Ikano har ett traditionellt arbetssätt med välutbildade key account managers som har kompetens inom antingen factoring eller leasing. De är snabba att ta fram offerter, men implementationen för factoring kan ta lite tid eftersom företag ska koppla upp sig till Ikanos rutiner och process.

Sammanfattningsvis ger vi Ikano 2 av 3 möjliga stjärnor. Där företaget huvudsakligen särskiljer sig genom ett starkt värdeerbjudande inom leasing och en schysst lösning för factoring som företagare kan lita på.

Du kan läsa mer om vad du ska tänka på vid maskinfinansiering och dessa kriterier i vår utvärdering av de bästa sätten att finansiera maskiner.

Så ansöker du om factoring och leasing hos Ikano Bank

Ikano erbjuder i dagsläget ingen digital ansökningsprocess. Det innebär att du med fördel tar kontakt med en av deras key account manager eller kontaktar deras normala växelnummer.

Hos Krea kan du ansöka om leasing och factoring digitalt. Vi delar din ansökan med alla relevanta banker och andra långivare, samt Ikano Bank om ditt företag kvalificerar sig för deras erbjudande.

» Påbörja ansökan

Vid en ansökan hos Ikano och Krea ställs dock krav på underlag som ska vara med.

 • Krav vid leasing: Bifoga en offert från leverantör. Priset på leasingobjektet måste vara minst 250 000 kronor exklusive moms. Normalt vill Ikano även se underlag som stärker företagets omsättning under de senaste 12 månaderna, det kan dock vara preliminära siffror.
 • Krav vid factoring: Viktigast att få med i ansökan är någon sorts kundlista. Det kan vara ett formell kundreskontra, vilket underlättar arbetet. Men det är också tillräckligt med en vanlig kundlista och uppskattad volym för kommande 12 månader. För fakturor utomlands är det viktigt att någon form av internationellt organisationsnummer finns med i underlaget, till exempel DUNS-nummer eller VAT-nummer.

Källor för mer informationen om Ikano Bank

Uppdaterad 2024-02-15