Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Företagslån utan UC | Företagskredit utan UC

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 7 juni 2024

Om du endast har 1 minut:

  • Alla långivare utför en kreditbedömning innan de beviljar företagslån.
  • Det finns långivare som endast tar en kreditupplysning genom Creditsafe eller Bisnode, vilket kan vara ett alternativ om du söker företagslån utan UC.
  • Det är dock viktigt att nämna att betydelsen av en företagsupplysning inte är lika stor som vid privatlån. Vid en ansökan hos Krea tar vi därför alltid endast en företagsupplysning och en upplysning på borgensmännen, vilket är mer skonsamt jämfört med en personupplysning.

Många företag undrar om det går att ansöka om ett företagslån utan att det tas UC, eller kreditupplysning, på företaget. Företagslån erbjuds generellt inte utan UC, då långivare alltid vill ha bevis på återbetalningsförmåga. Notera dock att en UC på företaget inte är detsamma som att det tas en kreditupplysning på dig som privatperson.

Hos Krea erbjuder vi inte företagslån utan UC. Däremot kan du genom en ansökan konkurrensutsätta 30 banker och långivare. Vissa av dessa långivare använder UC, men när du ansöker genom Krea registreras endast en (1) UC på ditt företag.

» Se alla lån till företag som du kan ansöka om genom Krea: Företagslån

Vår partneransvarige för företagslån, Martin Branzell, förklarar i följande video vad företagslån utan UC innebär.

Om du jämför företagslån online får du förslag från flera banker och andra långivare med endast en upplysning genom UC. Det är det bästa sättet att hitta rätt företagslån samtidigt som du påverkar din kreditvärdighet så lite som möjligt.

Så påverkar en kreditupplysning från UC dig och ditt företag

Det finns tre typer av kreditupplysningar att särskilja mellan.

  • En företagsupplysning - visar företagets återbetalningsförmåga
  • En kreditupplysning på företrädaren - är relevanta om ni ansöker om ett företagslån med personlig borgen
  • En privatupplysning - är relevant framförallt om du söker ett privatlån

I kreditupplysningsföretagens ögon är en låntagare med många kreditupplysningar riskbenägen.

Vid en privatupplysning stämmer den logiken ganska väl. Dock kan man inte dra samma slutsatser vid en ansökan om företagslån. När du ska börja använda en ny leverantör är det vanligt att göra en koll på företaget. För företag kan det vara missvisande att titta på antal kreditupplysningar, eftersom företag som växer generellt har fler kreditupplysningar.

Liknande logik gäller vid en kreditupplysning på företrädaren - att du blir "omfrågad som näringsidkare" har mindre påverkan jämfört med en vanlig privatupplysning.

Hos Krea tar vi följande upplysningar:

  • En företagsupplysning på aktiebolag, handelsbolag och enskilda firmor
  • En företrädarupplysning för personen som ska vara borgensman

Dessa upplysningar kommer inte påverka din kreditvärdighet negativt. Dessutom tar alla banker och andra långivare vi samarbetar med del av samma upplysning, vilket innebär att du slipper flera upplysningar, även om "kostnaden" för detta sannolikt är marginell för företag.

Företagslån utan UC

En vanlig orsak att leta efter "företagslån utan UC" är att en företagare har dålig kreditvärdighet hos UC. Även om en annan långivare inte använder UC, måste denna göra en kreditbedömning och följa god kreditgivningssed. Det innebär att banken endast ska betala ut lånet om återbetalningsförmåga finns.

Eftersom kreditvärdigheten ändå på någon sätt utvärderas finns det ingen anledning att ansöka om en företagslån utan UC i praktiken. Problem med att få lån, samt att behöva söka hos många olika långivare för att få ett lån beviljat kan vara frustrerande. Det resulterar också i fler kreditupplysningar, tar mycket tid och löser inte det underliggande problemet med företagets svaga återbetalningsförmåga.

Hur kan man förbättra sin kreditupplysning hos UC?

UCs kreditupplysningar granskar företag huvudsakligen baserat på 4 olika parametrar:

  • Bokslut och nyckeltal - hur företag presterar enligt senaste bokslut och i jämförelse med sin bransch.
  • Betalningsanmärkning och andra brister - huruvida det finns varningstecken på att företaget inte betalar fakturor i tid.
  • Styrelseinformation - en utvärdering av historiken bland alla styrelsemedlemmar. Det anses som negativt om företaget ersatt hela styrelsen precis före ansökan om företagslån.
  • Övrig information - till exempel krav och kommentarer från revisorer eller annat som är specifikt för ditt företags situation.

Som du ser ovan ingår inte "antal kreditupplysningar" i UCs huvudsakliga parametrar kring hur ett företags återbetalningsförmåga bedöms. Däremot är det viktigt att sköta betalningar, se över vilka personer som kan bidra positivt till styrelsen och att generellt påvisa starka siffror.

» Lär dig mer: Hur du kan höja företagets kreditbetyg

Alternativ till UC: Hur fungerar företagslån med Creditsafe eller Bisnode?

UC har tidigare haft monopol på kreditinformation om privatpersoner och företagskunder på den svenska marknaden. Detta är dock inte fallet idag. Ändå använder de flesta långivare UC.

Utöver UC finns det flera större aktörer som också tillhandahåller kreditupplysningar. Där är Creditsafe och Bisnode (ägd av Dun & Bradstreet) de främsta alternativen till UC. Informationen som tillhandahålls är i stort sett liknande, men kreditbedömningen kan skilja sig mellan olika aktörer.

När du ansöker om företagsfinansiering genom Krea konkurrensutsätter vi flera aktörer, där vissa erbjuder företagslån med upplysningar gjorda via Creditsafe, Bisnode eller UC.

I praktiken spelar det ingen större roll, men det kan innebära att en långivare som litar mer på Creditsafes uppgifter har lättare att godkänna ett företagslån. När du ansöker genom Krea får du tillgång till alla aktörers lösning med en och samma ansökan och slipper ta reda på vilken aktör som använder vilket informationsverktyg.

Skillnad mellan aktiebolag och enskilda firmor

Det kan vara bra att veta att kreditupplysningar genom UC skiljer sig åt mellan aktiebolag och enskilda firmor.

  • Aktiebolag: Eftersom ett aktiebolag är en egen juridisk person görs kreditupplysning specifikt på bolaget. Detta innebär att ägarnas privata ekonomi inte syns i upplysningen när du ansöker om ett företagslån till aktiebolag.
  • Enskilda firmor: Motsatsen gäller vid enskilda firmor. Orsaken är att enskilda firmor är kopplade till den privatperson som äger dem. Privatekonomi och företagsekonomi är detsamma eftersom ägaren och företaget är samma juridiska person. Alltså är det mycket viktigt att hålla koll på privatekonomin om du vill att din enskilda firma ska ha god ställning hos UC, och således maximerar dina chanser att få företagslån till enskild firma.