Krea
Utmärkt 4.7 / 5
Bygg10.jpg

Maskinfinansiering kalkyl | Räkna på kostnaden

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 29 maj 2024

Om du endast har 1 minut:

  • Att finansiera maskiner kan ske på olika sätt, exempelvis genom ett maskinlån eller maskinleasing.
  • Kostnaderna kan skilja sig mycket mellan olika alternativ och det lönar sig att räkna ut jämförbara kostnader och räntor.
  • Vi har tagit fram kalkylatorer där du kan räkna på månadskostnaden för maskinleasing och maskinlån.

Maskinkalkyl | Räkna på månadskostnaden

Många företagare undrar vad det kostar att leasa en maskin eller vad månadskostnaden för ett företagslån är.

Vi har tagit fram kalkylatorer där du kan räkna ut månadskostnaden för maskinleasing och maskinlån:

Kalkylatorerna är kostnadsfria att använda.

Hur funkar maskinfinansiering?

Det finns flera långivare och banker som erbjuder maskinfinansiering. Hur detta går till rent praktiskt kan variera mellan olika aktörer, men i stora drag ser det ut så här:

  1. Välj maskin och leverantör. Välj den maskin och leverantör som passar ditt företag bäst.
  2. Upphandla avtal med långivaren eller leasingbolaget. Det bästa sättet att välja mellan leasing, avbetalning och maskinlån är att jämföra den effektiva årsräntan. Du kan upphandla maskinfinansiering genom Krea och konkurrensutsätta 30 banker och långivare med en ansökan.
  3. Långivaren beställer maskinen. Väljer du att gå vidare med leasing betalar långivaren maskinen åt dig. Vid maskinlån gör du betalningen direkt till leverantören.
  4. Gör avbetalningar enligt kontraktet. Betala månadskostanden enligt avbetalningsplan som finns med i kontraktet.

Olika sätt att finansiera maskininköp

Maskinlån

Ett maskinlån är ett vanligt företagslån som kan användas för att köpa en eller flera maskiner. Företagslånet kan vara utan säkerhet vid lägre belopp. Vid större belopp (mer än 1 miljon kronor) är det vanligt att banken kräver en företagsinteckning som säkerhet, vilket innebär att icke fasta tillgångar (till exempel maskinen) står som säkerhet. Till skillnad från avbetalning och leasing är maskinen inte öronmärkt för banken och företaget kan fritt välja att sälja maskinen. Det är också vanligare att använda ett maskinlån för begagnade objekt då det kan vara svårare att hitta ett leasingbolag som finansierar dessa.

Avbetalning maskin

Med avbetalning delar du upp inköpspriset i flera delar över tid. Skillnaden mellan leasing och avbetalning är att du äger maskinen under tiden för avbetalningsplanen. Finansiären eller långivaren kan dock ha äganderättsförbehåll om du inte skulle betala av hela objektet. Ditt företag har rätt att återbetala en större summa under löptiden för att minska på avbetalningar längre fram.

Leasa maskin

Att leasa en maskin innebär att du hyr maskinen under en längre tid. Leverantören står som ägare av objektet och du betalar en månatlig kostnad för att använda den. Fördelen med detta är att du inte behöver binda upp kapital och belasta balansräkningens skuldsida. Löptiden för leasingavtalet anpassas till maskinens livslängd, ofta 36-72 månader beroende på vad det är för typ av maskin. För långivare är leasing ett attraktivt alternativ då det leder till mindre risk för dem. Eftersom leasingobjektet fortfarande tillhör leverantören är risken att långivarna inte får tillbaka sina pengar lägre. Det leder till att långivare ofta beviljar högre belopp för leasing jämfört med företagslån.

Viktiga faktorer att överväga vid maskinfinansiering

Du kan enkelt jämföra månadskostnaden i vår kalkyl för maskinfinansiering. Dock ska du ha två saker i beaktning när du jämför kostnaderna för olika alternativ:

  • Restvärde: Restvärdet är det värde objektet beräknas ha vid slutet av leasingperioden. Ett högre restvärde innebär lägre månadskostnad och vice versa. Notera att du vid finansiell leasing förpliktar dig att garantera att värdet på det leasade objektet uppgår till minst det beräknade restvärdet vid avtalstidens slut. Detsamma gäller inte vid operationell leasing, där leasinggivaren istället står för risken.
  • Första förhöjd hyra: Vid leasing förekommer ofta en så kallad första förhöjd hyra. Denna fungerar som en typ av förskottsbetalning där den första inbetalningen till leasinggivaren är högre än de efterföljande. Avgiften betalas generellt i samband med den första månadsfakturan.

Snarare än att kolla på vad din månadskostnad blir bör du jämföra avtal baserat på deras effektiva årsränta. Genom Krea får du med en enda ansökan förslag på både leasing och företagslån och kan jämföra den effektiva räntan mellan olika avtal.

Ränta vid maskinlån och maskinleasing

Det finns inget krav på att redovisa den effektiv årsräntan för maskinfinansiering och en del långivare väljer att endast hänvisa till månadskostnaden. Dock är det alltid möjligt att beräkna en effektiv ränta i praktiken oavsett om det handlar om ett leasing- eller låneavtal.

Årsräntan för maskinfinansiering ligger generellt runt 8-13% per år. Storbanker och utländska finansinstitut (exempelvis DNB) kan ibland erbjuda lägre räntor, men hos nischbanker ligger den genomsnittliga räntan för leasing och maskinlån normalt inom det nämnda räntespannet.

Räntan skiljer sig inte markant mellan maskinlån och maskinleasing. Företagslån kan dock ofta innebära en något högre ränta än leasing, eftersom det finansierade beloppet är högre och objektet endast utgör en indirekt säkerhet för långivaren.