Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Kreditkort för företaget | att tänka på innan du skaffar kortet

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 7 februari 2024

Kreditkort för företag – att tänka på innan du skaffar kortet

Kreditkort för företag har, som så mycket annat, både för- och nackdelar. Är det en genväg för att slippa pappersarbete, eller är det en omväg med onödiga utgifter? Vi går igenom det viktigaste som du behöver veta om kreditkort för företag.

Vad är ett kreditkort för företag?

Innan vi går in på för- och nackdelar och det viktigaste att veta med företagskreditkort så går vi snabbt igenom grunderna.

Ett kreditkort för företag är som ett betalkort, med skillnaden att den omedelbara utgiften betalas av kreditföretaget. I utbyte får du månadsvis en faktura, med vilken du amorterar och betalar ränta.

Kreditkortet har även en kreditgräns, dvs. den summa man kan spendera, vilken man betalar en avgift för att få ha varje månad – oavsett om man utnyttjar gränsen. Därtill betalar du oftast en årsavgift för företagskreditkortet.

Kreditkort är endast en av flera sätt hur företag kan finansiera sig.

» Mer om: Olika typer av företagsfinansiering

Följande faktorer ligger till grund för vad kreditkortet kostar:

 • Ränta och amortering på den kredit du utnyttjar
 • Avgift för kreditgränsen
 • Årsavgift

Ett bra användningsområde för kreditkortet är för de anställda. De som reser mycket eller ofta gör inköp på företagets räkning kan med fördel ha ett kreditkort för att minska på den administrativa bördan.

Det finns en rad olika kreditkort för företag – var och en med egna fördelar som skiljer dem åt. En bra idé är med andra ord att jämföra kreditkort utifrån ditt företags behov. Kolla på det finstilta och ta inte det första bästa – se kreditkortet som ytterligare en viktig satsning för ditt företag. På så sätt kan du också försäkra dig om att du har gjort det bästa valet för företagskreditkortet.

Nackdelar med kreditkort för företag – i korthet

 1. Kreditkortet kan användas privat – se till att dina anställda bara använder det i företagssyfte.
 2. Kreditkortet har höga maxtak – se till att dina anställda visar hänsyn till företagets ekonomi.
 3. Kreditbelopp som inte betalas i tid spiller över till nästa månad till en högre ränta – se till att ha ordning och reda på finanserna.
 4. Ett kreditkort innebär per definition att du handlar för pengar du inte har – se till att inte handla för mer än vad du kan betala för när fakturan väl kommit .

Kan dina anställda hantera kreditkort för företag?

Att disponera över ett kreditkort för företaget innebär ett ansvar. Även fast kreditkortet ska användas inom företaget så finns det inget som säger att de anställda inte kan använda det privat eller göra privata inköp på arbetstid. Se därför till att den anställde som ska få kreditkortet förstår vilka transaktioner som det får användas till. Se därför till att inte ge kreditkortet till vem som helst.

Vidare finns det en risk att kreditgränsen inte respekteras. Kreditkorten har ofta ett högt tak och det är lätt att spendera mer än vad som kan betalas när fakturan kommer. Speciellt om den anställde inte har full inblick i företagets finanser.

Som tur är går det att sätta egna maxgränser på det kreditkort som gäller för företaget, även om den riktiga kreditgränsen är högre. Vidare är det viktigt att vara tydlig med vad kreditkortet får användas till och inte. Dialog är alltid den bästa metoden för att komma till en lösning.

Kan du betala i tid?

Att ha ett kreditkort för företaget innebär att man måste ha ordning och reda på finanserna. Om man avviker från avbetalningsplanen kan det tillkomma avgifter eller påslag på räntor. Det finns också en risk att hamna i en ond spiral där skulder staplas på varandra.

Om du exempelvis inte betalar av en kredit kommer den spilla över till nästkommande månad, med ett tillägg på räntan. Att handla med kredit innebär att du betalar med pengar du inte har – så tänk på att företaget ska kunna betala tillbaka när fakturan kommer.

Fördelar med kreditkort för företag – i korthet

 • Mindre pappersarbete
 • Översikt på dina utgifter
 • Skräddarsydda avbetalningsplaner
 • Försäkringar

Alla inköp samlade på ett ställe

Mycket ska inhandlas till företaget. Om man inte gillar att gå igenom flertalet fakturor och avdragsgilla kvitton varje månad så är kreditkort för företag ett bra alternativ. Alla inköp samlas på ett och samma ställe och du får tydlig översikt över de inköp som gjorts under månaden.

Det här kan vara extra viktigt för småföretagare och eller egenföretagare, som gärna ser så lite administration som möjligt. Det kan vara skönt att slippa sysslor som är banala och tidskrävande när man hellre lägger energin på att växa verksamheten och utveckla företaget..

Flexibla kreditgivare

Förutom att själv se över vilken typ av plan ditt kreditkort behöver, så är det en bra idé att prata med kreditgivaren så att ni tillsammans kan skräddarsy en så anpassad avbetalningsplan som möjligt. De är ofta samarbetsvilliga och ser hellre att du blir kund hos dem, än att du går till en av deras konkurrenter. Det här i kontrast till hur stränga kreditföretag kan vara när det kommer till privata kreditkort.

Så om inte avbetalningsplanen är perfekt – se till, med hjälp av kreditföretaget, att den blir det.

Försäkringar på köpet

De flesta kreditkorten för företag har försäkringar inbakade i avtalet. Några exempel på försäkringar som brukar ingå är: Reseförsäkringar, allriskförsäkring och internet-försäkring.

Hur skaffar jag ett kreditkort till företaget?

Det finns en rad olika kreditföretag med nischade kreditkort för företag. Tänk några extra varv kring vilket typ av kreditkort du behöver och sedan är det bara att ansöka direkt hos kreditföretaget. Ansökan kräver oftast en kreditupplysning och brukar ta ett par dagar innan du får svar.

Att tänka på när det kommer till kreditkort för företag

För att summera kan vi konstatera att kreditkort för företag är ett väldigt bra sätt för att få ordning och reda i bokföringen när det kommer till utgifter.

Att dela ut kreditkort till de anställda inom företaget samlar inköpen på ett ställe, vilket gör det enklare för revisorn att administrera och för ledningen att överblicka utgifterna. Något som kan vara extra viktigt för småföretagare och egenföretagare, eftersom pill med kvitton är något som tar tid från kärnverksamheten i företaget.

Dessutom är kreditföretagen oftast villiga att skräddarsy villkoren utifrån företagets förutsättningar så mycket som möjligt – i jämförelse med privata kreditkort. Sist men inte minst, finns det ofta försäkringar inbakade i avtalen.

På minussidan kan vi slå fast att det gäller att ha förtroende för sina anställda. Dels för att ett kreditkort för företag kan användas i privata sammanhang, men även för att den anställde måste ha hänsyn till företagets finanser då maxtaket på ett kreditkort ofta är högt. Det gäller att företaget kan betala fakturan för föregående månads utgifter när det är dags.

Vidare är det viktigt att betala i tid, för att att inte bygga på lånet och bilda en ond spiral av ekonomiska problem inom företaget. En kreditkort för företaget handlar i slutändan om att använda pengar som du inte har – men förhoppningsvis får i framtiden.