Krea

Bästa kreditkortet för företaget

2020-06-23

Kreditkort för företag – att tänka på innan du skaffar

Kreditkort för företag har, som så mycket annat, både för- och nackdelar. Är det en genväg för att slippa pappersarbete, eller är det en omväg med onödiga utgifter? Vi går igenom det viktigaste som du behöver veta om kreditkort för företag.

Vad är ett kreditkort för företag?

Innan vi går in på för- och nackdelar och det viktigaste att veta med företagskreditkort så går vi snabbt igenom grunderna. Vad är ett kreditkort för företag?

Ett kreditkort för företag är som ett betalkort, med skillnaden att den omedelbara utgiften betalas av kreditföretaget. I utbyte får du månadsvis en faktura, med vilken du amorterar och betalar ränta. Kreditkortet har även en kreditgräns, dvs. den summa man kan spendera, vilken man betalar en avgift för att få ha varje månad – oavsett om man utnyttjar gränsen. Därtill betalar du oftast en årsavgift för företagskreditkortet.

Följande faktorer ligger till grund för vad kreditkortet kostar:

 • Ränta och amortering på den kredit du utnyttjar
 • Avgift för kreditgränsen
 • Årsavgift

Ett bra användningsområde för kreditkortet är för de anställda. De som reser mycket eller ofta gör inköp på företagets räkning kan med fördel ha ett kreditkort för att minska på den administrativa bördan.

Det finns en rad olika kreditkort för företag – var och en med egna fördelar som skiljer dem åt. En bra idé är med andra ord att jämföra kreditkort utifrån ditt företags behov. Kolla på det finstilta och ta inte det första bästa – se kreditkortet som ytterligare en viktig satsning för ditt företag. På så sätt kan du också försäkra dig om att du har gjort det bästa valet för företagskreditkortet.

Krea jämförföretagslån till företag. Snabbt, enkelt och med bredast jämförelse i Sverige. Ansök om ett företagslån i formuläret idag.

Nackdelar med kreditkort för företag

Här går vi igenom nackdelar med kreditkort för företag.

Kan dina anställda hantera kreditkort för företag?

Att disponera över ett kreditkort för företaget innebär ett ansvar. Även fast kreditkortet ska användas inom företaget så finns det inget som säger att de anställda inte kan använda det privat eller göra privata inköp på arbetstid. Se därför till att den anställde som ska få kreditkortet förstår vilka transaktioner som det får användas till. Se därför till att inte ge kreditkortet till vem som helst.

Vidare finns det en risk att kreditgränsen inte respekteras. Kreditkorten har ofta ett högt tak och det är lätt att spendera mer än vad som kan betalas när fakturan kommer. Speciellt om den anställde inte har full inblick i företagets finanser.

Som tur är går det att sätta egna maxgränser på det kreditkort som gäller för företaget, även om den riktiga kreditgränsen är högre. Vidare är det viktigt att vara tydlig med vad kreditkortet får användas till och inte. Dialog är alltid den bästa metoden för att komma till en lösning.

Kan du betala i tid?

Att ha ett kreditkort för företaget innebär att man måste ha ordning och reda på finanserna. Om man avviker från avbetalningsplanen kan det tillkomma avgifter eller påslag på räntor. Det finns också en risk att hamna i en ond spiral där skulder staplas på varandra.

Om du exempelvis inte betalar av en kredit kommer den spilla över till nästkommande månad, med ett tillägg på räntan. Att handla med kredit innebär att du betalar med pengar du inte har – så tänk på att företaget ska kunna betala tillbaka när fakturan kommer.

Nackdelar med kreditkort för företag – i korthet

 • Kreditkortet kan användas privat – se till att dina anställda bara använder det i företagssyfte.
 • Kreditkortet har höga maxtak – se till att dina anställda visar hänsyn till företagets ekonomi.
 • Kreditbelopp som inte betalas i tid spiller över till nästa månad till en högre ränta – se till att ha ordning och reda på finanserna.
 • Ett kreditkort innebär per definition att du handlar för pengar du inte har – se till att inte handla för mer än vad du kan betala för när fakturan väl kommit .

Ett annat sätt att finansiera företaget på är företagslån. Krea jämför företagslån till företag. Snabbt, enkelt och med bredast jämförelse i Sverige. Ansök om ett företagslån i formuläret idag.

Fördelar med kredit för företag

Här går vi igenom fördelarna med kreditkort för företag.

Alla inköp samlade på ett ställe

Mycket ska inhandlas till företaget. Om man inte gillar att gå igenom flertalet fakturor och avdragsgilla kvitton varje månad så är kreditkort för företag ett bra alternativ. Alla inköp samlas på ett och samma ställe och du får tydlig översikt över de inköp som gjorts under månaden.

Det här kan vara extra viktigt för småföretagare och eller egenföretagare, som gärna ser så lite administration som möjligt. Det kan vara skönt att slippa sysslor som är banala och tidskrävande när man hellre lägger energin på att växa verksamheten och utveckla företaget..

Flexibla kreditgivare

Förutom att själv se över vilken typ av plan ditt kreditkort behöver, så är det en bra idé att prata med kreditgivaren så att ni tillsammans kan skräddarsy en så anpassad avbetalningsplan som möjligt. De är ofta samarbetsvilliga och ser hellre att du blir kund hos dem, än att du går till en av deras konkurrenter. Det här i kontrast till hur stränga kreditföretag kan vara när det kommer till privata kreditkort.

Så om inte avbetalningsplanen är perfekt – se till, med hjälp av kreditföretaget, att den blir det.

Försäkringar på köpet

De flesta kreditkorten för företag har försäkringar inbakade i avtalet. Några exempel på försäkringar som brukar ingå är: Reseförsäkringar, allriskförsäkring och internet-försäkring.

Fördelar med kredit för företag – i korthet

 • Mindre pappersarbete
 • Översikt på dina utgifter
 • Skräddarsydda avbetalningsplaner
 • Försäkringar

Företagslån – om kreditkort för företag inte är rätt väg att gå

Att ha ett kreditkort för företag kostar. Om du inte skulle hitta en flexibel avbetalningsplan på ditt kreditkort, eller av någon anledning anser att kreditkortet inte är rätt väg att gå, så är företagslån ett bra alternativ. Företagslånet har oftast bra villkor och en tydlig avbetalningsplan. Något som kan vara att föredra om du, trots att ha läst om kreditkortets fördelar, fortfarande anser att kreditkort för ditt företag inte är rätt väg att gå.

Du får ökad chans till bättre villkor om du jämför företagslån.

Krea jämför företagslån till företag. Snabbt, enkelt och med bredast jämförelse i Sverige. Ansök om ett företagslån i formuläret idag.

Hur skaffar jag ett kreditkort till företaget?

Det finns en rad olika kreditföretag med nischade kreditkort för företag. Tänk några extra varv kring vilket typ av kreditkort du behöver och sedan är det bara att ansöka direkt hos kreditföretaget. Ansökan kräver oftast en kreditupplysning och brukar ta ett par dagar innan du får svar.

Jämför kreditkort för företag på nätet

Ett annat sätt att skaffa ett kreditkort för företaget är att jämföra på nätet. Det finns en rad tjänster som, med hjälp av ny teknik, har gjort det möjligt att få villkorsförslag från flera kreditföretag – med hjälp av bara en ansökan.

Att jämföra kreditkort för företag är fördelaktigt på flera vis:

 • Jämförelse: Du får en tydlig lista med erbjudanden och kan därmed välja ut det bästa villkoret för just ditt företag.
 • Bara en kreditupplysning.
 • Kreditföretagen konkurrerar om dig, snarare än tvärtom.
 • Blixtsnabb ansökningsprocess

Att tänka på när det kommer till kreditkort för företag

För att summera kan vi konstatera att kreditkort för företag är ett väldigt bra sätt för att få

ordning och reda i bokföringen när det kommer till utgifter.

Att dela ut kreditkort till de anställda inom företaget samlar inköpen på ett ställe, vilket gör det enklare för revisorn att administrera och för ledningen att överblicka utgifterna. Något som kan vara extra viktigt för småföretagare och egenföretagare, eftersom pill med kvitton är något som tar tid från kärnverksamheten i företaget.

Dessutom är kreditföretagen oftast villiga att skräddarsy villkoren utifrån företagets förutsättningar så mycket som möjligt – i jämförelse med privata kreditkort. Sist men inte minst, finns det ofta försäkringar inbakade i avtalen.

På minussidan kan vi slå fast att det gäller att ha förtroende för sina anställda. Dels för att ett kreditkort för företag kan användas i privata sammanhang, men även för att den anställde måste ha hänsyn till företagets finanser då maxtaket på ett kreditkort ofta är högt. Det gäller att företaget kan betala fakturan för föregående månads utgifter när det är dags.

Vidare är det viktigt att betala i tid, för att att inte bygga på lånet och bilda en ond spiral av ekonomiska problem inom företaget. En kreditkort för företaget handlar i slutändan om att använda pengar som du inte har – men förhoppningsvis får i framtiden.

Jämför kreditkort på nätet – viktigare än någonsin

Om du har valt att det är ett kreditkort ditt företag ska ha, så gäller det att använda någon av de jämförelsetjänster som finns på nätet. Med dem får du:

 • En tydlig lista med erbjudanden och kan därmed välja ut det bästa villkoret för just ditt företag.
 • Bara en kreditupplysning.
 • Kreditföretagen konkurrerar om dig, snarare än tvärtom.

På så sätt får du det bästa villkoret för kreditkort för företag och hittar det bästa företagskortet.

Genom Krea kan du ansöka om företagslån till företag. Snabbt, enkelt och med det största nätverket av långivare i Sverige. Ansök om ett företagslån idag.

Uppdaterad 2023-05-31