Sv
  • Sv
  • En

Företagslån till aktiebolag

Ett välplanerat företagslån kan leda till att företaget ökar sin avkastning på sikt. Här kan du lära dig mer om vad du ska tänka på när du söker efter ett lån till ditt aktiebolag.

Många långivare erbjuder lån till aktiebolag. Men det är inte lätt att hitta det bästa lånet för ditt aktiebolag. Olika företag, som t ex aktiebolag, har olika unika förutsättningar. Detta gör att vissa långivare är mer fördelaktiga för vissa företag. Räntan kan skilja sig kraftigt mellan olika banker. Det finns dessutom andra villkor och kostnader som kan påverka lånets lönsamhet.

Att jämföra företagslån på egen hand

Det lönar sig att jämföra, men att jämföra lån på egen hand tar tid och resurser i anspråk. Man behöver höra av sig till många olika banker och utvärdera lånevillkoren. Många viktiga detaljer kan finnas i det finstilta. Låneansökningar gör också att företaget drar sig på kreditupplysningar, vilket kan försämra kreditvärdigheten och leda till sämre möjligheter att få framtida lån beviljade. Hur kan du gå tillväga för att hitta det rätta företagslånet till aktiebolag då?

Jämföra lån till aktiebolag online

Att jämföra företagslån online kan vara en bra start. När du jämför lån hos oss på Krea.se kan du hitta ett lån till aktiebolag på ett enklare sätt. Du behöver inte lägga ned dyrbar tid på låneansökningar hos olika banker. Dessutom får du förslag från över 20 olika långivare med bara en kreditupplysning genom UC. Lånet blir inte dyrare för dig som låntagare än om du hittat det på egen hand.

Aktiebolag som bolagsform

Aktiebolag är en populär bolagsform av flera orsaker. Ett aktiebolag är en egen juridisk person, till skillnad från en enskild firma. Detta innebär att aktiebolaget kan ingå egna juridiska avtal som företag. Bolaget bär ansvaret för att t.ex. betala lån och krediter.

När man har en enskild firma är betalningsansvaret kraftigt kopplat till ens egen privatekonomi. Ägaren blir t.ex. personligen betalningsskyldig om bolaget inte kan betala tillbaka ett lån. Företagets eventuella betalningsanmärkningar och skuldsaldo är detsamma som det personliga.

Ett aktiebolag kräver ett aktiekapital på minst 25 000 kr vid uppstarten. Storleken beror på om aktiebolaget är privat eller publikt. Privata aktiebolags aktier får inte tillhandahållas till fler än 200 personer. Publika aktiebolags aktier är tillgängliga på den öppna aktiemarknaden. Dock krävs ett betydligt högre aktiekapital vid uppstarten; hela 500 000 kr.

Varför ett företagslån?

Aktiebolag tar företagslån av två primära orsaker: för att expandera eller för att lösa ekonomiska problem. Orsaken till lånet kan vara avgörande för om det beviljas eller avslås. Om man lånar för att ha råd med nya materiella tillgångar kan det som köps in vara en viss extra säkerhet för långivaren, eftersom det kan utmätas om företaget inte kan betala tillbaka lånet. Vid ekonomiska svackor blir det avgörande att visa upp pålitliga bevis på betalningsförmåga för att kunna få sitt företagslån beviljat.

Några vanliga orsaker att jämföra lån till ett aktiebolag här på Krea.se är:

  • Likviditet och kassaflöde
  • Maskininvestering
  • Investering till inventarier
  • Renovering
  • Marknadsföring
  • Nya produkter och tjänster

Expandera bolaget

Det är vanligt att ta ett företagslån för att expandera sitt aktiebolag. Investering i materiella tillgångar som ny utrustning eller verktyg är ett vanligt sätt att använda lånat kapital. Renovering av befintliga lokaler är en annan vanlig orsak att låna. Det kan även handla om investeringar som leder till att man tar kliv framåt med sitt varumärke som t.ex. nya produkter, nya tjänster eller ökad marknadsföring.

Lösa tillfälliga ekonomiska problem

Ett företagslån kan vara ett sätt för ett aktiebolag att tillfälligt ta sig igenom ekonomiska motgångar. I dessa fall är det dock viktigt att ha i bakhuvudet att lån är en tillfällig lösning. Aktiebolaget behöver snart bli vinstdrivande igen för att kunna betala tillbaka lånet, inklusive ränta och andra kostnader som uppstår. Man behöver vara försiktig när man tar företagslån i denna typ av situation. Bankerna kan även ha högre beviskrav gällande aktiebolagets betalningsförmåga.

Personlig borgen vid företagslån

När ett aktiebolag tar ett företagslån krävs det ofta att någon, t.ex. en ägare eller VD, går i personlig borgen. Personlig borgen innebär att den som är borgensman blir ansvarig för lånet om bolaget inte kan betala tillbaka det. Att gå i borgen är ett stort ansvar och det är viktigt att ha koll på aktiebolagets ekonomiska förutsättningar. Av den anledningen är det många som ansöker om företagslån utan personlig borgen.

Det kan vara bra att titta på företagets kreditupplysningar för att se hur det bedöms av långivare. Undvik att gå i borgen för långvariga lån eftersom det i slutändan kan bli problematiskt. Gå inte i borgen för alldeles för stora lån. Försök att begränsa din betalningsskyldighet. En ytterligare åtgärd för att minska riskerna med personlig borgen är att teckna en försäkring som täcker oväntade problem med företaget.

Jämföra företagslån till aktiebolag

Alla aktiebolag skiljer sig åt och befinner sig i olika ekonomiska situationer. Den unika situationen avgör ofta vilken långivare som kan erbjuda de bästa villkoren för just ditt företag. Att jämföra lån på egen hand kan vara tidskrävande. Dessutom gör det att man drar på sig kreditupplysningar som försämrar kreditvärdigheten och påverkar möjligheten att få attraktiva företagslån beviljade. Du undviker dessa problem om du jämför lån online.

Krea.se hittar företagslån till ditt aktiebolag

Letar du efter rätt företagslån till aktiebolag? Välkommen att jämföra lån här på Krea.se. Du får erbjudanden från över 20 långivare. Samtidigt slipper du lägga ned dyrbar tid på att kontakta långivare. En jämförelse hos Krea innebär bara en kreditupplysning, trots mängder av låneerbjudanden. Dessutom kostar lånet inte mer för dig som låntagare än om du hittat det på egen hand. Välkommen till Krea! Här hittar du rätt företagslån till ditt aktiebolag.

Lär dig mer om företagslån:

Varför är det bra att jämföra lån online?

Företagslån till enskild firma

Företagslån med betalningsanmärkning

Förbättra din likviditet med fakturaköp

Påbörja ansökan
Ansökan är inte bindande
eller
Utan kreditupplysning