Krea

Kreditvärdighet (kreditvärdighet skala)

2020-05-06

Definition

Kreditvärdighet är företagets förmåga att betala sina skulder. Ett företags kreditvärdighet kan man beställa via en så kallad kreditupplysning. Synonymer till kreditvärdighet är kreditranking.

En hög kreditvärdighet innebär en låg risk för långivaren då låntagaren har en hög chans att betala tillbaka sina skulder. Tvärtom så innebär en låg kreditvärdighet en hög risk för långivaren eftersom risken är högre att låntagaren inte kommer att kunna betala tillbaka sina skulder. Kreditvärdigheten är alltså en kraftig signal för risken att göra affärer med ett visst företag. Det är viktigt att ha ett bra kreditbetyg vid de flesta typer av företagsfinansieringar.

Kreditvärdighet vid affärer

Kreditvärdigheten är, förutom förmågan att betala sina skulder, ett generellt mått på risken att ha dig som en kund eller en leverantör. Innan du säljer något till ett nytt kundföretag vill du veta om det kommer att uppstå problem när kunden ska betala.

Som företag vill man alltså ha så hög kreditvärdighet som möjligt för att andra företag ska våga göra affärer med dig. När man ingår i ett nytt partnerskap kan man beställa kreditupplysning på motparten för att veta risken för att göra affärer med det företaget. Ditt företag kan höja sin kreditvärdighet genom att du som ägare gör smarta val.

Hur mäts kreditvärdigheten?

Banker och långivare delar in låntagare i olika klasser av kreditvärdighet. T ex använder många banker en skala på 1-5, där 1 innebär en mycket hög risk och 5 innebär en mycket låg. Andra institut som t ex Bisnode använder sig utav rating-systemet AAA, AA, A, AN, B och C där AAA är den högsta poängen och C är den lägsta.

Kreditvärdigheten bedöms utefter många olika faktorer som exempelvis företagets historik, inkomst, tidigare och befintliga lån och krediter, betalningsanmärkningar, med mera.

Uppdaterad 2023-05-31