Få flera förslag på EU-lån
Vad är ett EU-lån?
Många småföretag har svårt att få tillgång till externt kapital utan för hög risk. För att stötta småföretagare har Europeiska Investeringsfonden, EIF, tagit fram EU-lånet. Det är ett företagslån som riktar sig mot mindre aktiebolag med en maximal omsättning på 20 Mkr. EU-lånet innebär förmånligare villkor och mindre risk.
Företagets borgensman behöver endast stå som säkerhet för 20% av beloppet, resterande 80% garanteras genom EIF. Då EIF tar på sig majoriteten av risken, exponeras företaget för lägre risk och kan få mer fördelaktiga villkor. Kreas långivare kan ofta erbjuda en ränterabatt om minst 2 procent jämfört med ett vanligt företagslån.
Hur och vad kan du använda ett EU-lån till?
Som småföretagare kan du använda ett EU-lån i många olika syften:
- Anställa personal eller köpa konsulttjänster
- Köpa/investera i utrustning och maskiner
- Marknadsföring och produktutveckling
- Löpande utgifter, som hyra och löner
- Köpa material eller varulager
- Öka kassaflödet eller betala fakturor
- Utveckling och utbildning
- Endast en kreditupplysning
- Förslag redan inom 1 dag
- Kostnadsfri ansökan
Krea - när villkor är viktigt
Störst nätverk
Vi konkurrensutsätter flest banker och långivare på marknaden. Det säkerställer att du hittar rätt lån för just ditt företag.
Snabbt men professionellt
Du slipper söka hos flera banker själv och får snabbt en översikt av möjliga lösningar på EU-lån.
Bättre villkor
Genom att använda vår tjänst ökar du dina chanser för bäst villkor. Vi sammanställer alla kostnader så att du slipper dolda avgifter.
Vad blir kostnaden på ett EU-lån?
Om EU-lån
Vad är ett EU-lån?
Ett EU-lån är ett typ av företagslån med förmånligare villkor som riktar sig till småföretag i Europa. Det är ett lån som innebär lägre risk för företaget då du endast krävs på 20 % borgen. Resterande 80% omfattas av en garanti som finansieras av EU. EU-lånet ska gynna småföretag som annars kan ha svårt att få tillgång till externt kapital utan för hög risk.
Vilka formella krav finns för att kvalificera sig för ett EU-lån?
- Ditt företag ska vara ett aktiebolag och ha maximalt 9 anställda
- Ha en maximal omsättning 20 miljoner kronor
- Ha minst ett fastställt och registrerat bokslut
- Ha maximalt 20 miljoner kr i totala tillgångar
Ansöka om EU-lån via Krea
- Företaget får ansöka om max 500.000 kr
- Ditt företag måste välja minst 2 års löptid
- Du behöver lägga till minst en borgensman
- I låneansökan måste företaget lägga till minst ett års bokslut
Hur fungerar det?
1Ansök på 5 minuter
Fyll i information om ditt företag. Vi samlar in data automatiskt från publika datakällor, så du slipper göra det. Du ansöker om ett EU-lån precis som vid ett vanligt företagslån.
2Vi sammanställer ditt kreditunderlag
Vi säkerställer att ditt företag presenteras på bästa möjliga sätt för långivarna. Endast en kreditupplysning tas på företaget och eventuella borgensmän.
3Få anpassade förslag
Du får förslag från flera banker och långivare. Vårt system rekommenderar förslag som passar bäst för ditt företags behov. En symbol med en EU-flagga visas på de aktörer som erbjuder EU-lån.
4Få utbetalt utan krångel
Du kompletterar information och signerar avtal på endast några minuter. Du får ditt Eutbetalt inom 2-5 dagar.
Ta hjälp av en av våra experter inom EU-lån
Kompetent rådgivning inom EU-lån
Vi hjälper er att sammanställa rätt underlag. Ni behöver inte förstå alla finansieringsdetaljer. Krea’s rådgivare tar hand om det.
Våra rådgivare sparar dig tid och krångel
Våra finansieringsexperter har daglig kontakt med banker och långivare för att hjälpa dig att få din förfrågan beviljad
Ta kontakt med en av våra rådgivare
Läs om varför andra företagare har anlitat Krea
Vi har hjälpt över 20 000 företag
Vanliga frågor kring företagslån
Krea konkurrensutsätter fler än 30 banker och långivare för företagsfinansiering. Följande aktörer har möjlighet att ge er förslag på finansiering för våra olika tjänster.
Företagslån
Marginalen Bank, Froda, Svea Bank, Aros Kapital, Capcito, CapIQ, Capitalbox, Corpia, DBT, Euro Finans, Fedelta, FINQR, FundingPartner, Kameo, Leasio Finans AB, Mynt, OPR, Qred, SBL Finans, Svensk Företagsfinansiering och Treyd.
Fakturaköp
Ikano Bank, A.B.S Global Factoring, Svea Bank, Invoier, Alfa Finans, Billecta, Capcito, CapIQ, Euro Finans, Finansia och FINQR.
Fastighetslån
SBP Nordic, Kameo, Svea Bank, Froda, Aros Kapital, Corpia, DBT, Euro Finans, Froda, FundingPartner och IMH Finans.
Företagsleasing
Vi samarbetar bland annat med Nordic Finance och Marginalen Bank.
För större finansieringslösningar samarbetar Krea med alla relevanta banker inklusive de flesta storbanker, till exempel Nordea och SEB.
För att ansöka om finansiering hos Krea ska du som ansöker vara firmatecknare inom företaget, t.ex. VD eller styrelseledamot. Företaget måste också vara registrerat i och vara aktivt i Sverige samt ha en verklig huvudman registrerad.
Skulle du inte vara firmatecknare men ha en ledande roll i bolaget kan du alltid höra av dig till vår kundservice, kundservice@krea.se för assistans med ansökan.
Vi kan inte hjälpa dig om du är privatperson eller som du har ett skalbolag, lagerbolag eller filialbolag.
Om du vill ansöka om just ett EU-lån kan du låna maximalt 500 000kr. Vid högre belopp rekommenderar vi att ansöka om ett företagslån.
Innan du gör en ansökan hos oss kan du alltid estimera ditt företags låneutrymme, helt kostnadsfritt och utan kreditupplysning, via vår AI-tjänst.
Klicka här för att komma till tjänsten.
Kostnaden på ett EU-lånberor på lånets villkor; dvs räntan, återbetalningstiden och lånebeloppet. Det är därför svårt att ge ett generellt svar då villkoren kan skilja mycket mellan olika lånesituationer.
Vi rekommenderar därför att ni gör en ansökan hos Krea för att ta reda på hur mycket ett lån till ert företag kommer att kosta. En ansökan är inte bindande och vi delar inte med oss av dina kontaktuppgifter förens du har valt ett erbjudande du vill gå vidare med.
När du får förslag hjälper vi dig också att jämföra den totala kostnaden genom att räkna ut en “jämförbar ränta."
Det finns flera fördelar med att ansöka via en förmedlare än hos t.ex. er företagsbank eller enskilda långivare;
- Via en förmedlare konkurrensutsätter du bankerna mot varandra - och pressar dem till att ge dig bästa möjliga villkor.
- Du är aldrig bunden till en förmedlare - är det inte längre fördelaktigt att vara kvar hos samma bank, kan du via en förmedlare enkelt få nya förslag och byta.
- Det är rekommenderat att ansöka hos en förmedlare innan du går in i förhandling med din företagsbank - eftersom du får flera förslag att sen ta med dig i förhandlingen, där din bank pressas till att erbjuda lika bra eller bättre villkor än vad du redan fått hos andra långivare.
- Via förmedlare får du en mer transparant/ärlig jämförelse - eftersom villkoren i förslagen ställs i förhållande till varandra får du en bättre helhetsbild över kostnaderna och undviker dolda avgifter.
Vid ett EU-lån ligger löptiden på 24-60 månader.
Vilken löptiden blir är både beroende på varje företags förutsättningar och behov samt på långivaren.
Är du i behov av ett lån med en kortare löptid rekommenderas istället ett vanligt företagslån eller en annan typ an finansieringsform.
Ja, även om fler än 30 banker och andra långivare tar del av informationen registreras endast en kreditupplysning på ditt företag och en kreditupplysning på dig om du är borgensman.
Observera att långivarna tar ytterligare kreditupplysningar inom ramen av låneförmedling på uppdrag av KREA Technology AB, men dessa upplysningar räknas INTE som en separat kreditupplysning och påverkar inte er kreditvärdighet. Detta då Krea har ett samarbete med UC som låter flera långivare ta del av en och samma kreditupplysning.
Långivarna kan ibland ta upplysningar via andra institut (t.ex. via CreditSafe eller Bisnode), men dessa påverkar varken bolagets eller angivna personers kreditvärdighet.
En kreditupplysningsförfrågan registreras på det bolag du söker EU-lån för, samt en på varje unik borgensman du anger i din ansökan.
Om endast en kreditupplysningförfrågan görs påverkar det inte borgensmannens eller ditt företags kreditvärdighet.
Görs däremot många under samma period kan det påverka borgensmannens eller företagets kreditvärdighet. Våra långivare tar del av den upplysningen som Krea gör och gör inga egna, vilket innebär att endast 1 kreditupplysning registreras trots att flera långivare tar del av den.
Att skapa en ansökan för EU-lån tar endast cirka fem minuter hos oss. När du skapar din ansökan skickas den ut till våra banker och långivare. De återkommer till dig sen med förslag på EU-lån inom 1 dag.
När du hittat ett förslag på EU-lån som är intressant går du vidare med det och kommer i kontakt med den långivaren. Beroende på storlek av finansieringen eller om ytterligare kompletteringar behövs kan tiden till att utbetalning sker skilja sig något.
Vi rekommenderar att du tar med så mycket relevant information som möjligt för långivarna när du skapar ansökan om EU-lån.
Desto mer relevant information som långivarna får, desto mer korrekt blir riskbedömningen som de gör vilket i sin tur leder till att de kan ge de bästa låneförslagen.
Exempel på information som är intressant för långivarna är:
- Balans- och resultaträkning för de senaste 12 månaderna
- Ytterligare säkerheter i form av till exempel en fastighetsinteckning
- Att ni anger minst en borgensman, där ni kan ange er själva eller utomstående person
- Affärsplan, här kan du hitta en mall för att skapa din affärsplan
- Budget, här kan du hitta en mall för att skapa en budget