Sv
  • Sv
  • En

Företagslån till enskild firma

Ett företagslån med bra villkor kan vara mycket viktigt för att ge en enskild firma rätt förutsättningar för att växa. Det är dock inte helt enkelt att hitta rätt lån.

Många med enskild firma upplever att bankerna gör det nästan omöjligt att få lån. Det finns dessutom mängder med olika aktörer på marknaden med olika typer av erbjudanden. Villkoren kan vara röriga och svåra att utvärdera på ett bra sätt. Jämförelserna kan dessutom ta tid i anspråk och leda till kreditupplysningar som har negativ effekt på kreditvärdigheten.

Dessutom är det stor skillnad mellan olika företag och deras ekonomiska förutsättningar. En enskild firma har en annan typ av ekonomiskt ansvar och andra utmaningar än t ex ett aktiebolag. Enskilda firmor kan vara allt från nystartade småföretag till etablerade aktörer på marknaden. Detta innebär att olika långivares företagslån passar olika företag. Det blir mycket viktigt att kunna jämföra sina låneerbjudanden på ett bra sätt.

Jämföra företag på egen hand eller online

Att söka efter rätt företagslån till en enskild firma kan ta mycket tid och resurser i anspråk. Det kan dessutom göra att man drar på sig kreditupplysningar från UC, vilket leder till försämrad kreditvärdighet. Jämförelseprocessen kan bli mycket utdragen och svårtolkad.

Lösningen är att jämföra lån online. När du jämför företagslån online sparar det både tid och kreditupplysningar. Om du jämför här på Krea.se får du erbjudanden från över 20 långivare. Det kostar inte mer för dig som kund än om du hittat ditt lån på egen hand. Dessutom får du alla dessa erbjudanden trots endast en kreditupplysning.

Om enskilda firmor som bolagsform

Enskild firma är den vanligaste formen av företag i Sverige. Det är även den enklaste. Enkelheten handlar dock oftast om att det är lätt att starta och driva en enskild firma. Finansieringen kan vara desto svårare. En enskild firma är kopplad till dig som person, och därmed även din privata ekonomi. Lån och krediter hos din enskilda firma är att se som dina personliga skulder.

Många gånger börjar företag som enskilda firmor för att sedan bli till aktiebolag (läs om företagslån till aktiebolag). Att göra sin idé till verklighet och framgångsrikt driva en enskild firma är dock mycket svårt utan finansiering. Företagslån är inte en lyx, det är något som behövs för att företaget ska kunna växa och nå sin fulla potential.

En fördel med att låna som enskild firma är att administrationen är enklare än hos t ex aktiebolag. Man kan även låna pengar mellan företaget och ägaren. Detta är inte tillåtet hos aktiebolag. Denna möjlighet gör att man vissa gånger kan undvika att låna pengar av externa långivare.

Varför behöver man låna när man har enskild firma?

Några vanliga orsaker att jämföra lån till en enskild firma här på Krea.se är:

  • Likviditet och kassaflöde
  • Maskininvestering
  • Investering till inventarier
  • Renovering
  • Marknadsföring
  • Nya produkter och tjänster

Den vanligaste orsaken att ta ett företagslån till enskild firma är att få företaget att växa. Investeringar i nya materiella tillgångar eller lokaler är en vanlig investering att låna till. Det kan också handla om att man vill expandera sin plats på marknaden, t ex genom att lansera nya produkter eller satsa pengar på marknadsföring.

En annan orsak att låna pengar är för att ta sig igenom tillfälliga ekonomiska utmaningar. Exempelvis kan det handla om att låna för att betala sina fakturor under en period med lite sämre försäljning än förväntat. Om man lånar för att ta sig igenom en ekonomisk svacka gäller det dock att ha en realistisk plan för att få öka framtida intäkter. Lånet behöver betalas tillbaka, inklusive ränta och andra avgifter.

Enskild firma och personligt ansvar

Det som är speciellt med enskilda firmor är att företagets ekonomi är kraftigt kopplat till ägarens privata ekonomi. Du som ägare är alltid personligt betalningsansvarig för de skulder du drar på dig som enskild firma. Potentiella långivare kommer att titta lika mycket på din privata ekonomi som företagets.

Det blir alltså mycket viktigt att inte ha betalningsanmärkningar eller ett skuldsaldo, även gällande t ex privatlån och andra krediter som inte är kopplade till den enskilda firman. Allt detta påverkar din möjlighet att låna och de villkor du erbjuds när du ansöker om lån.

Företagslån till nystartad enskild firma

Oftast kan även nystartade företag ansöka om företagslån. Det är dock viktigt att ha ett kassaflöde och en plan för att betala tillbaka lånet, inklusive räntor och avgifter. Gör en noggrann budget för vad lånet ska användas till och ta aldrig ett större företagslån än du kan hantera.

Det är viktigt att ha en realistisk affärsplan med en hållbar budget. Om firman funnits under en tid tittar långivaren på tidigare bokslut. Eftersom en enskild firma är kopplad till dig som privatperson behöver du en bra ekonomi. Detta gäller även eventuella medägare.

Långivare är oftast extra skeptiska till enskilda firmor i uppstartsfasen. Många företag klarar inte av sitt första år. Det kan vara viktigt att föra fram andra argument som stärker din betalningsförmåga, om något skulle gå snett med den enskilda firman.

Att jämföra företagslån hos Krea

Söker du efter rätt företagslån till enskild firma? Jämför företagslån online här på Krea.se. Du slipper lägga ned dyrbar tid på att kontakta långivare på egen hand. Dessutom får du erbjudanden från över 20 långivare, trots endast en kreditupplysning hos UC. Lånet kostar inte mer för dig som låntagare än om du hittat det på egen hand. Välkommen till Krea! Här hittar du rätt företagslån till just din enskilda firma.

Lär dig mer om företagslån:

Fördelar med att jämföra lån online

Företagslån till aktiebolag

Att få företagslån trots en betalningsanmärkning

Företagskredit - ett enklare sätt att öka likviditeten på

Företagslån utan UC

Fakturaköp för företag

Påbörja ansökan
Ansökan är inte bindande
eller
Utan kreditupplysning