Krea
Utmärkt 4.7 / 5

Sveriges bästa företagslån 2023 | Ta del av vår guide

Skriven av: Carsten Leth

Senaste uppdatering: 12 februari 2024

Marknaden för företagslån har växt kraftigt under 2022. Tillväxttakten för utlåning till icke-finansiella företag har under december 2022 varit 13.7% enligt SCB. Samtidigt har flera nya aktörer tillkommit på marknaden, vilket gör att valet av den bästa företagslån blir svårare för företagare att göra. Vi har kollat igenom både vår data och publik data gällande långivare för att visa vilka företagsbanker som har varit det bästa valet för företagslån under 2022.

Marknaden förändras hela tiden och även under 2022 har flera nya långivare börjat erbjuda företagslån. Du hittar en uppdaterat lista av alla företagslån och dess villkor på vår Företagslån sida.

Vi har även nyligen under 2024 gjort en liknande analys av de bästa företagslån. Du kan hitta mer uppdaterat information om vilka långivare har erbjudit bäst företagslån under senaste månaderna.

Vår topplista för bästa bank för företagslån

Marginalen Bank och Capitalbox har fått högst betyg i vår utvärdering av långivare.

Marginalen har utmärkt sig genom en låg ränta och hög utbetalningsgrad. Capitalbox erbjuder flexibla krediter och har oftast betalat ut lån till företag snabbast.

Bästa företagsbanker för företagslån 2023

Capitalbox och Marginalen Bank erbjuder bäst företagslån

 • Capitalbox: Ett genomsnittligt företag har fått krediten utbetalt 4 dagar efter ansökan - det är raketfart. Capitalbox's erbjudande lämpar sig framförallt för något mindre företag som söker en flexibel lösning utan krångel.
 • Marginalen Bank: I genomsnitt har Marginalen Bank haft bäst pris - vilket underlättar för företag i en tid av stigande räntor. Marginalen Banks erbjudande lämpar sig framförallt för något större företag som söker en långsiktig finansieringslösning, för att till exempel finansiera tillväxt eller nya inköp.

Vilka företagsbanker är aktiva inom företagslån?

Det finns stort sett fem typer av aktörer som är aktiva inom företagslån.

 • Storbanker (SEB, Nordea, Handelsbanken, Swedbank)
 • Bankaktiebolag (t ex Svea Bank, Marginalen Bank, Collector Bank, Resurs Bank)
 • Kreditmarknadsbolag (t ex Froda, Aros Kapital, Serafim Finans)
 • Finansbolag (t ex DBT, Qred, OPR, Capitalbox, Fedelta, Capcito, EuroFinans, Corpia, IMH Finans, Mynt)
 • Crowdfundingplattformer (t ex Fundingpartner, Kameo, SBP Nordic, SBL Finans)

Storbanker har upplevt en stor ökning i efterfrågan på vanlig bankfinansiering under 2022. Till stor del på grund av att alternativa kapitalanskaffningskanaler saktade in betydligt jämfört med 2021 (t ex obligationsmarknaden, riskkapital). Storbanken SEB ökade till exempel sin utlåning till icke-finansiella företag med 13.2% till 1 019 miljarder kronor. Nordea i sin tur ökade utlåning inom segmentet “Business Banking” från 96 miljarder euro till 100 miljarder euro.

Storbanker är visserligen aktiva inom företagslån, men fokuset ligger oftast på lite större företag.

Vi har därför valt att inte inkludera storbanker i vår analys. En analys av till exempel tiden till utbetalning för företagslån skulle då inte vara representativt då storbanker ofta tar åtminstone några veckor på sig istället för timmar eller dagar.

Crowdfundingplattformar riktar huvudsakligen in sig på fastighetslån i Sverige. Dessa typ av banker ingår därför inte i vår analys.

De aktörer som vi har mest kunskap om inom företagslån är bankaktiebolag, kreditmarknadsbolag och finansbolag och dessa ingår därför i vår studie.

Nya företagslån 2022

Marknaden för företagslån är i ständig förändring. Nya långivare tillkommer, medan andra försvinner. Under 2022 har följande förändringar skett:

 • Corpia AB har slutat ge ut företagslån. Corpia fokuserade på lån till företag mellan 500 000 och 10 000 000 kronor. Långivaren hade en relativt manuell hantering av krediter, vilket gjorde det svårt att få snurr på verksamheten.
 • Avida Finans har slutat erbjuda företagslån för mindre företag. Avida har valt att fokusera på andra delar av sin verksamhet, framförallt större företag och factoring.
 • Flera nya aktörer har börjat erbjuda företagslån genom Krea. Under 2023 har Euro Finans, Funding Partner, Invoier och Kameo börjat erbjuda företagslån genom Krea.

Du kan även se en aktuell lista av företagslån och villkor på våran hemsida: Företagslån

Kriterier för att utvärdera om en bank är bra eller dålig för företagslån

Vi har tagit fram några hårda och mjuka kriterier och statistik som vi på Krea tror är bra att kolla på när ni väljer rätt finansieringspartner för ert företag. Dessa fem kriterier tycker vi är de viktigaste:

 • Flexibilitet - är ni låst till att behålla lånet under en längre löptid eller kan ni lösa utan kostnad på förtid?
 • Ränta på företagslån - helt enkelt, vem har lägst ränta på företagslån?
 • Tid till utbetalning - hur långt tid tar det från en ansökan tills att ni får finansiering utbetald i genomsnitt?
 • Utbetalningsgraden - vilka banker håller vad de lovar och lägger relativt skarpa förslag redan vid offertfasen?
 • Specialerbjudande, såsom EU Lån - ibland kan det löna sig att sikta in sig på specialerbjudande då villkoren brukar vara förmånliga.

Vilket företagslån är bäst för ditt företag?

Det gäller att förstå vad som är viktigt för just dig som företagare. Vi hoppas att vår analys av 18 000 låneförslag kan bidra till att du har lättare att välja rätt aktör redan från starten.

Vi går här följande igenom de olika kriterierna mer ingående. Det ska förhoppningsvis kunna hjälpa dig att hitta rätt företagslån för just ditt företag.

Flexibilitet - Vilken bank erbjuder företagslån med mest flexibilitet?

Ekonomin är i ett osäkert läge - Sveriges BNP minskade med 0,6 procent i det fjärde kvartalet 2022, enligt SCB:s statistik. Många företagare vill därför inte låsa sig till ett lån som inte kan återbetalas fritt. Många banker gör idag reklam för flexibla företagskrediter, men stämmer det verkligen?

När du väljer bank för företagslån, ska du helst säkerställa 3 saker:

 • Välj ett företagslån utan uppläggningsavgift: Det är allt vanligare att du inte behöver betala en uppläggningsavgift vid tecknande av företagslån. Framförallt för mindre belopp. För större och mer komplexa finansieringar brukar banker dock oftast ta en uppläggningsavgift om 1-2%, vilket är vanligt bland kreditmarknadsbolag och bankaktiebolag.
 • Välj ett företagslån med kostnadsfri förtidslösen: Det är viktigt att du kan betala tillbaka krediten utan extra kostnader. Framförallt storbanker brukar ha upplägg med ränteskillnadsersättning. Visserligen är räntan lägre, men det gör företaget mindre flexibelt om du behöver betala minst 12 eller 18 månader även om du vill återbetala lånet efter 6 månader.
 • Undvik fast avgift på företagslån: En fast avgift på företagslån är enkel att förstå. Kostnaden blir konstant för varje månad, alltså alltid samma månadskostnad. Det är dock även så att avgiften stannar på t ex 1% även om du har amorterat 50% av lånet. Det innebär att den effektiva räntan stiger gradvist, och om ditt företag inte har möjlighet att hitta ett nytt företagslån blir kostnaden ganska hög.

Vad gäller flexibilitet kan vi rekommendera Froda, Capcito (ägd av Fortnox) och Capitalbox. Alla tre erbjuder företagslån med stor flexibilitet.

Utöver företagslån kan företagskrediter vara en relevant lösning för ditt företag om du söker större flexibilitet.

» Mer om: Företagskrediter

Kostnader - vem har lägst ränta på företagslån?

En storbank kan visserligen erbjuda företagslån med låg ränta, runt 4-5%. Men oftast kräver banken att företaget betalar en ränteskillnadsersättning om man löser avtalet i förtid. Det har även blivit allt mer vanligt att storbanker kräver 8-11% för mer riskabla finansieringar (t ex för förvärv och dylikt).

Under 2022 har Marginalen Bank, Serafim Finans och DBT i genomsnitt erbjudit lägst ränta bland långivarna i vår studie. Vår analys baseras på 18 899 låneförslag som vi har presenterat för Sveriges företagare under året. Marginalen Bank och Serafim Finans har som bankaktiebolag, respektive kreditmarknadsbolag möjlighet till inlåning från allmänheten vilket är en nyckelfaktor till att de har kunnat erbjuda effektiva räntor under 2022 från 5-10%.

Dessa räntor är dock ett genomsnitt. Vi ser att den genomsnittliga skillnaden mellan ett bra erbjudande och ett dyrt erbjudande för samma bolag är ungefär 3X. Det innebär att samma företag som får ett förslag med 5% årsränta, får även förslag med 15% årsränta. Det lönar sig med andra ord att jämföra (men, vi är så klart inte helt oberoende i den fråga).

Tid till utbetalning - hur långt tid tar det att få ett företagslån utbetalt?

Även om det endast tar 24 timmar att få förslag på företagslån hos Krea, tar en slutgiltig kreditbedömning lite längre tid. Men går du till en storbank har de ofta en lång kö innan ett kreditbeslut ens kan tas. Det är inte ovanligt att det tar 1-2 månader även för krediter på 1-3 miljoner kronor hos storbanker.

Digitalt och genom finansieringstjänster som Krea går det alltså betydligt snabbare. Under 2022 var den genomsnittliga tiden från ansökan till utbetalning för ett företagslån hos Krea ungefär 13 dagar. Vår analys baseras på >1000 krediter som utbetalats genom Krea. För mindre krediter är det vanligt med utbetalning redan inom 10 dagar. Du kan även få ett företagslån med utbetalning samma dag. Genom våra experter på företagslån förmedlar vi även affärer om mer än 3 miljoner kronor där den genomsnittliga tiden är ~30 dagar för en ordentligt upphandling.

Vem betalar ut företagslån snabbast? Under 2022 var Capitalbox snabbast där ett genomsnittligt företag fick företagslånet utbetalt inom 4 dagar. Vår analys baseras här endast på utbetalda krediter under 1 miljoner kronor, det tar längre tid med större krediter. På andra plats ligger Qred med 6 dagar, följd av Fedelta med 7 dagar till utbetalning.

» Mer om: Snabba företagslån

Utbetalningsgraden - vilka banker erbjuder skarpa förslag?

Genom Kreas finansieringstjänst kan företag få olika förslag på företagslån från banker och långivare. Förslagen är indikativa och bankerna kräver ibland ett finalt godkännande från deras kreditkommitté. Det är dock viktigt för många företagare att få offerter som är skarpa, så de inte lägger tid i onödan och pratar med bankmän som inte står upp för deras offerter.

Ett enkelt sätt att utvärdera detta är att kolla på hur många företagslån som blev utbetalda efter att kunden hade valt en specifik bank. Den så kallade utbetalningsgraden. Utbetalningsgraden kommer inte vara 100%, då vissa kunder ångrar sig - men man vill helst se ett värde över 50% då det annars skapar mycket ineffektivitet för många företagare.

Vilka banker inom företagslån är mest seriösa enligt detta? I vår undersökning av över 18 000 låneförslag visade sig Aros Kapital erbjuda företagslån med skarpast offerter, följd av Capitalbox och Marginalen Bank. En högre utbetalningsgrad innebär att banken gör en ordentlig bedömning av ditt företag innan man lägger fram en offert. Vilket i sin tur leder till att ni kan lita på den finansieringspartner som ni hittar genom Krea.

Specialerbjudande - vilka erbjudande inom företagslån är attraktiva 2023?

Banker försöker särskilja deras produkterbjudande och många riktar in sig på en specifik industri eller företagsålder. Under 2022 har framförallt ett specialerbjudande varit attraktivt för kunder som ansöker om företagslån, EU-lån. Det innebär att företagslånet får under vissa omständigheter en garanti av Europeiska Investeringsfonden (EIF), därför kallas EU-lån oftast också EIF-lån. Banker behöver ansöka hos EIF för tillstånd och företagen behöver uppfylla vissa krav för att kunna kvalificera sig för stöd från EIF.

» Mer om: EU Lån för företag

EU-lånet innebär kort sagt att borgensåtagandet kan limiteras till 20%, och oftast tillämpas även en ränterabatt. Detta är möjligt då EIF borgar för resterande 80%, vilket minskar risken för banker och långivare väsentligt.

Bland Kreas banker och långivare erbjuder Aros Kapital, Marginalen Bank och DBT företagslån med EU-stöd.

» Mer om: Företagslån för småföretag

Vilken bank är bäst för företagslån?

Alla företag har olika förutsättningar. När du väljer bland olika aktörer som erbjuder företagslån bör du primärt tänka på vilka kriterier som väger tyngst för dig. Till exempel kan du vara i behov av pengarna inom 5 dagar, vilket limiterar antal aktörer som du ska prata med.

Genom Krea kan du få tillgång till flera förslag på företagslån med bara en ansökan och hitta den långivaren som passar just dig. Du har möjlighet att få förslag på mindre företagslån, men kan även göra en ordentligt upphandling där våra experter bistår dig i att skapa en så bra ansökan som möjligt. När du har fått in alla offerter, kan du sedan välja det upplägg som passar ditt företag bäst. Processen är både enkel och tidseffektiv och du hittar den bästa företagslån för ditt bolag.