Krea
Utmärkt 4.6 / 5

Går det att ta ett företagslån utan säkerheter?

2020-05-19

Går det att ta ett företagslån utan säkerheter?

På pappret är svaret ”ja”, men de flesta långivare brukar kräva någon form av säkerhet för att bevilja ett företagslån.

Däremot är det allt vanligare att långivare endast kräver borgen som säkerhet. Dessa företagslån benämns ofta som företagslån utan säkerhet. Företagslån utan säkerhet kan också kallas blancolån.

I många avseenden är företagslån utan säkerhet en effekt av den ökade konkurrensen och digitalisering av lånemarknaden. Den ökade konkurrensen har gjort att långivarna blivit mer villiga att ta risker. I sin tur leder risktagandet till att det, i större utsträckning, går att få tag på företagslån utan säkerhet. Den ökade digitalisering har gjort att långivarnas processer har automatiserats. I sin tur leder automatiseringen till att det går att erbjuda företagslån med en allt mindre minimibelopp och då är det inte ekonomiskt att hantera säkerheter utöver personlig borgen.

Däremot finns det en hel del detaljer man bör ha koll på innan man ansöker om företagslån utan säkerhet. Det kan vara komplicerat, och det finns många saker som behöver tänkas igenom för att det ska bli rätt. Men vi hjälper dig! Här kan du lära dig allt om företagslån utan säkerhet.

Varför ett företagslån?

Vi börjar från början: varför ansöker man vanligtvis om ett företagslån? Jo, företagslån är framför allt ett sätt att få tag i nytt kapital som ökar likviditeten. Det nya kapitalet kan sedan spenderas på investeringar och annat som företaget behöver för att växa.

De flesta företagslån sker med säkerhet. I dessa fall har bankerna en säkerhet av värde att luta sig tillbaka på, om något skulle gå fel med återbetalningen. Detta är inte fallet vid företagslån utan säkerhet.

Skillnader mellan företagslån med och utan säkerhet

Företagslån med säkerhet

De flesta långivare kräver en säkerhet för att bevilja företagslån. Säkerheten är en garanti för långivaren i händelse av att låntagaren av någon orsak inte kan uppfylla sin del av avtalet. Det finns 5 vanliga säkerheter som långivare kan kräva inom företagsfinansiering:

  • Företagsinteckning: Exempelvis kan den bestå av egendom, utrustning och varor i lager. Även kundfakturor kan användas som säkerhet.
  • Fastighetsinteckning: Säkerhet i form av en fastighet som ägs av företaget eller företagaren privat.
  • Aktiepant: Pantsättning av aktierna från ett annat företag inom koncernen, till exempel ett dotterbolag. Det är vanligare med Aktiepant om man ska ansöka om en förvärvslån.
  • Pantsättning av fakturor: Istället för en företagsinteckning kan man även pantsätta endast fakturorna, eftersom de oftast är mest värdefull ur långivarens perspektiv.
  • Moderbolagsborgen: Likt personlig borgen, men borgensåtagandet tas av moderbolaget.

Du bör alltid fundera på konsekvenserna när du lämnar något som säkerhet, både för företagsekonomin och privatekonomin. Om lånets villkor av någon anledning inte kan uppfyllas riskerar du att förlora din säkerhet. Således är säkerhet och borgensmannaskap vid företagslån beslut som bör övervägas noga.

Lån till företag utan säkerhet

Nu vet du mer om varför företag lånar utan säkerhet, och hur lånemarknaden förändrats. Men om man lånar utan säkerhet, vad är egentligen de största skillnaderna mot att låna med säkerhet?

Rent generellt kan man säga att företagslån utan säkerhet är mindre än lån med säkerhet. Vanligtvis har de också högre räntor och kortare återbetalningstider. Några typiska användningsområden är checkkrediter och kontokrediter. Storleken på de beviljade lånen kan exempelvis påverkas av företagets omsättning, storlek och ålder. Även ägarens ekonomi kan spela in.

Men det finns fördelar med företagslån utan säkerhet. En av dem är att processen går fortare. Ansökan är enkel, snabb och kan göras online. Pengarna kan betalas ut fort. Därför är företagslån utan säkerhet optimalt för mindre företag som behöver kapital direkt.

Vad som krävs för att få ett företagslån utan säkerhet?

Långivaren utvärderar framförallt fyra områden när dom tar ett kreditbeslut om att erbjuda ett företagslån utan säkerhet.

1. Borgensmäns ekonomi

När ett aktiebolag ansöker om företagslån utan säkerhet brukar det krävas att en, eller flera borgensmän anges. Vanligtvis är det någon eller några av företagets ägare som går i borgen för lånet. Borgensmannens ekonomi kan dessutom påverka vilka villkor företaget beviljas för sitt lån.

Några saker som kan påverka är t ex obetalda skulder och betalningsanmärkningar. Dessa faktorer ökar risken att långivaren avslår företags låneansökan. Dock går det att få tag i företagslån med betalningsanmärkning. Däremot kan kraven förändras för att kompensera för bankens ökade risk.

För enskilda företag och handelsbolag fungerar borgen annorlunda. I dessa fall är ägaren den juridiska person som är kopplad till företaget. Eftersom ägaren och företaget redan har ett delat ekonomiskt ansvar behövs inte en personlig borgen. Däremot är möjligheterna att låna fortfarande starkt kopplade till ägarens privatekonomi.

2. Ekonomisk historik av företaget

Företagets ekonomiska historik är central när dess låneansökan bedöms. Svårigheter kan exempelvis uppstå om långivaren ser att det finns tidigare obetalda skulder och betalningsanmärkningar. Företag med mångårig god ekonomi har bäst förutsättningar.

Eftersom banken tittar på historiken kan det bli svårt för nystartade företag att få tag i ett bra lån, med eller utan säkerhet. Men det finns långivare som ändå erbjuder företagslån utan säkerhet. I dessa fall blir ofta personlig borgen lösningen. Borgensmannens personliga ekonomi blir den garanti som ersätter bolagets bristande ekonomiska historik.

3. Vad ska företagslånet användas till?

Ju större beloppet är, desto mer är långivaren intresserad av vad lånet ska gå till. Vid lite större belopp kan det vara bra att kunna visa upp en vattentät affärsplan. Fokusen bör ligga på hur de lånade pengarna leder till intäkter. När allt kommer omkring är banken bara intresserad av din återbetalningsförmåga, oavsett säkerhet. Av denna orsak är det viktigt att kunna vara tydlig och övertygande gällande affärsplanen och företagets kommande intäkter.

4. Kreditupplysning och eventuella betalningsanmärkningar

En kreditupplysning är en av del av de flesta låneansökningarna, oavsett om det är ett lån med eller utan säkerhet. Vanligtvis sker upplysningen via UC. Det finns även lån som marknadsförs som t ex ”lån utan UC”. Värt att veta om företagslån utan UC är att det oftast ändå sker någon typ av kreditupplysning eller informationsinhämtning kring betalningsförmågan. Alltså är det inte ett alternativ som hjälper att dölja en bristfällig ekonomi hos företaget.

Långivaren får en bättre förståelse om företagets betalningsförmåga genom kreditupplysningen. Även eventuella betalningsanmärkningar kan vara avgörande i beslutet om ditt företagslån beviljas eller inte.

Ansök om ett företagslån utan säkerhet

Det kan vara krångligt att hitta ett riktigt bra företagslån, med eller utan säkerhet. Att jämföra företagslån online kan göra det snabbare och enklare.

Hos Krea får du förslag från över 30 långivare inom företagsfinansiering. Du kan ansöka om företagslån med enbart en kreditupplysning. Dessutom slipper du lägga ned din dyrbara tid på att jämföra lån på egen hand. Det kostar inte mer för dig som kund än om du hittat lånet på egen hand.

Uppdaterad 2024-02-15