Olika låneformer utifrån ditt företags behov
Ett lån till ett företag kallas förföretagslån och är ett av de vanligaste sätten att finansiera sin verksamhet på. Andra former av finansiering är exempelvisfakturaköp och företagskredit, där varje form har sina för- och nackdelar och är mer lämpade för olika situationer än andra.
Här går vi igenom när det kan vara bra att ta ett företagslån, olika typer av lån och hur man tar ett lån till företag på bästa sätt.
Företagets behov av lån
Extra likviditet eller kapital till investering
Den som vill låna pengar till sitt företag behöver ofta en förbättring i sitt kassaflöde eller likviditet. Extra kapital för en större investering eller satsning för marknadsföringen kan också vara just det som behövs för att kunna ta företaget till nästa nivå. Behoven varierar alltså stort och några exempel på varför man kan behöva ta ett lån till sitt företag är:
- Inköp av maskin, inventarier eller varulager
- Anställa ny personal
- Extra marknadsföringskostnader inför en expansion
- Investeringar i fordon och större maskiner
- Extra kassaflöde för att kunna betala fakturor och andra skulder
- Osv
Branschspecifika behov
Företagets behov beror till stor del på företaget självt och dess bransch. Byggföretag kan t ex behöva få lån till sitt företag för att bryggfinansiera sina byggprojekt. Restauranger å andra sidan kan behöva låna pengar för att säsongsinvestera i inventarier eller personal.
Behov i företagets olika stadier
Behoven av företagslån varierar mellan företag i olika storlekar och stadier. Ett nystartat företag kanske behöver uppstartskapital för att överhuvudtaget kunna förverkliga affärsidén, medans ett äldre företag snarare kan behöva kapital för att expandera sin verksamhet med nya maskiner och tillgångar samt personal. Det är också vanligt att man behöver extra pengar för marknadsföring.
Olika typer av lån till företag
Utöver lånesumman så skiljer sig villkoren mellan lån från olika långivare. Därför är det bra att kolla på följande punkter när du har fått låneerbjudanden och eller överväger att ta ett lån till företaget:
- Borgenskrav - behöver du gå i personlig borgen för lånet till företaget och själv stå för skulden om ditt företag mot förmodan inte skulle kunna betala tillbaka skulden? Villkoren hos långivarna skiljer sig en del på denna punkt. Ju högre lägre kreditvärdighet ditt företag har, desto högre chans är det att du själv behöver gå i borgen för ditt företag. Läs mer om företagslån utan borgen.
- Belopp och amorteringstid - storleken på lånet samt lånets återbetalningstid. Beloppet beror förstås på behoven, men olika långivare jobbar i olika spann av lånebelopp. Likaså är amorteringstiden olika hos olika långivare. Det vanliga är att man avtalar om en återbetalningsperiod på 12, 24 eller 36 månader, men det finns även långivare som ger tillåter en längre period än så.
- Kreditprövning - en kreditprövning är en potentiell långivares sätt att få reda på ditt företags kreditvärdighet på. Om du ansöker som ett aktiebolag så tas kreditprövningen på bolaget, medans den görs på dig som privatperson om du ansöker för din enskilda firma. Normalt görs en kreditupplysning per låneansökan, även om du ansöker via en låneförmedlare där flera långivare tar del av din ansökan.
- Bindande ansökan - en bindande ansökan innebär att man binder sig till att acceptera lånet om man gör en ansökan som sedan beviljas. Är det en icke-bindande ansökan så ger långivaren istället ett låneförslag som man sedan accepterar eller avböjer. Här är det fördelaktigt om det inte är bindande, så att du först kan ta utvärdera låneerbjudandet innan du bestämmer dig.
- Individuell kostnad eller samma för alla - vissa långivare har samma avgifter för alla lån oavsett lånebelopp. Det vanligaste är att man får en räntesats baserad på sin ansökan. Man kan då få en fast, rörlig, eller en kombinerad ränta.
- Betalning per månad eller annan tidsperiod - den vanligaste formen är en månadsbetalning. Men det finns även långivare som använder autogirobetalningar för att dra den exakta summan på dagsbasis.
Bolagsform
Utöver detta kan skiljer man på företagslån beroende på bolagsform, t ex lån till aktiebolag, lån till enskild firma, eller lån till handelsbolag eller kommanditbolag. Det är endast lån till aktiebolag eller handelsbolag som räknas som lån till företag då dessa är egna juridiska enheter. Företagslån enskild firma är egentligen ett lån till sig själv då man inte skiljer på privatperson och dennes företag i detta fall.
Man kan ändå ansöka om företagslån när man ansöker till sin enskilda firma, på samma sätt som man skulle göra med ett aktiebolag.
Vem ger ett företagslån?
De flesta har traditionellt vänt sig till sin husbank för att ta lån till sitt företag. Detta brukar ta längre tid då det behövs möten med banken och längre tid för låneansökningar. Det kan också vara svårare för småföretag att få lån beviljade hos banken då dessa ofta vill se en längre tids historik bakom företaget.
För företag som har det svårt att få lån via banken har det på senare tid dykt upp alternativ. Dessa nya långivare fokuserar ofta på snabbhet och enkelhet för företagaren att ansöka och få lån beviljade. De har också en högre tolerans för mindre och nyare företag, vilket kan vara en väg för småföretag att få kapital också. Ofta kommer det dock med en högre ränta för att kompensera för den ökade risken som långivaren får ta.
Som företag är det därför också viktigt att bedöma snabbhet och enkelhet för att få lån jämfört med de ökade kostnaderna som detta ofta innebär.
Hur lånar man pengar till sitt företag på bästa sätt?
Det finns många banker och långivare som ger lån till företag. Därför är det alltid en bra idé att jämföra mellan olika alternativ och välja det bästa för ens egna företag. Om du ansöker via en låneförmedlare kan du få flera låneerbjudanden för en och samma ansökan, och därefter välja det som är bäst för dig.
Numera är låneansökningar enkla, kostnadsfria och inte bindande. Du uppger hur mycket du vill låna och hur länge du vill betala tillbaka lånet på. Sedan fyller du i med nödvändiga uppgifter som email och organisationsnummer. Om du sedan vill kan komplettera med ytterligare uppgifter för att ge potentiella långivare en bättre bild av ditt företaget. Dessa kompletteringar kan vara affärs- eller marknadsplaner, eller t o m en återbetalningsplan för lånet. Långivare får då en bättre bild av dig som företag vilket i sin tur leder till fler och bättre låneerbjudanden.
Lån till företag hos Krea
Vi på Krea är stolta över att kunna säga att vi har störst nätverk och konkurrensutsätter över 30 banker och långivare när ditt företag ansöker om företagslån. Sedan vi startade har vi hjälpt fler än 20 000 nöjda företag att få tillgång till företagslån. Detta har vi kunnat göra genom att ha flest långivare anslutna på vår plattform. När du gör en ansökan är det flera aktörer som konkurrerar om dig som kund. I slutändan leder detta till att du kan få det bästa möjliga lånet till företaget.